Hjemmelaget jordbærsorbet

Hjemmelaget jordbærsorbet

Det er noe med lyset. Det skrå solskinnet som glir inn over kjøkkenbenken sent på kvelden og får alt til å virke mykere. Fortau som dufter av varm asfalt, et glass vin før middag idet dagen bikker over i kveld. Sommeren er her nå. Ikke om noen uker, ikke snart. Akkurat nå.

Og med den – de norske jordbærene. Søte, røde og så skjøre at du nesten må holde pusten når du skyller dem. De varer bare noen korte uker, men i de ukene føles det som om alt bremser litt opp. Vi spiser dem som de er, med fløte, med sukker, på frokostbordet og på kaker. Og noen ganger: som sorbet. For det finnes knapt noe som fanger smaken av norske jordbær bedre enn en hjemmelaget sorbet – kald, frisk og intens som selve sommeren.

Når jeg lager sorbet nå, kjenner jeg på hvor luksuriøst det er å kunne ta vare på smaken av sesong. Ikke i syltetøyglass eller frossenposer, men i noe som kan nytes i langsomme skjeer. Og med lime og glukosesirup får den akkurat den silkemyke teksturen som gjør at du glemmer alt annet en liten stund.

Dette er ikke bare et minne fra barndommen. Det er smaken av nå. Av alt det vi har ventet på gjennom regn og kulde. Av lyse netter, nakne skuldre og jordbær du ikke trenger å forklare.

Jeg husker barndommens somre som et eneste stort jordbær. Det var alltid jordbær i hagen, i skåler med sukker, på brødskiva, og i små plastkopper som ble gjemt i fryseren som hemmelige skatter. Bestemor pleide å si at man kunne smake sola i bærene, og jeg tror hun hadde rett. Ingenting smaker mer sommer enn et modent jordbær.

Denne sorbeten er min hyllest til de enkle tingene. Til jordbær duften i hendene. Til små, frosne øyeblikk av lykke. Og til sommeren, som alltid kommer tilbake – i hvert fall i smaken.

Antall porsjoner: 4-6

Ingredienser:
500 g modne jordbær (renset og delt i to)
120 g sukker (juster ned til 100 g hvis jordbærene er søte og gode)
100 g glukosesirup
1,5 dl vann
1 lime (saften + finrevet skall)
1 liten klype salt

Fremgangsmåte:
Kok opp vann og sukker i en liten kjele til sukkeret er helt oppløst.
Ta kjelen av varmen og rør inn glukosesirup. La blandingen avkjøles helt.
Ha jordbærene i en blender eller food processor og kjør til en helt glatt puré.
Tilsett limesaft, limeskall, en klype salt og den avkjølte sukkersirupen. Kjør alt sammen kort til det er godt blandet.
Sil gjerne blandingen gjennom en finmasket sil for en helt jevn sorbet (valgfritt).
Sett blandingen i kjøleskap slik at den blir helt kald.
Kjør i ismaskin til den er fast, luftig og kremet.
Frys i en boks i minst én time før servering for best konsistens.

Server gjerne jordbærsorbeten med friske jordbær og spiselige blomster. Du kan også toppe med litt limesukker. Dette laget du ved å blande litt sukker med revet limeskall.

Nyt sommeren - nå!

Hjemmelaget jordbærsorbet med myntesukker

What do you think?

Show comments / Leave a comment