Plomme Tarte Tatin

Plomme Tarte Tatin

Tarte tatin er en klassisk fransk dessert som ofte lages med epler. Frukten du brukes karamelliseres i en panne før du legger på et lokk av butterdeig og steker den i ovnen til butterdeigen er luftig og sprø. Kaken snus deretter opp ned på tallerkenen slik at butterdeigen blir bunnen, og toppen blir deilig karamellisert frukt.

Denne varianten er med plommer. Jeg synes kombinasjonen med plommer, kanel og hakkede mandler gir den beste varianten av Tarte Tatin. Det syrlige fra plommene passer perfekt til den sprø butterdeigen, og det søte fra sukkeret. I tillegg gir mandlene et hint an marsipansmak. Jeg har i denne oppskriften brukt plommesake, som du får tak i på mange vinmonopol. Plommesake hever denne Tarte Tatinen mange hakk. Da kan du servere plommesake til desserten for en enda bedre opplevelse. Hvis du ikke får tak i plommesake, så kan du bruke hvitvin eller sukker.

Dette er en dessert som smaker aller best når den serveres rykende varm, rett ut av ovnen. Den blir fort "soggy" hvis den blir stående for lenge.

Ekstra god blir plommeterten med en kule god vaniljeis, og hvis du er skikkelig "gæern" kan du ringle over litt karamellsaus og strø over noen hakkede mandler i tillegg.

Antall porsjoner: 4
Tid: 30 minutter
Utstyr: Stekepanne som er ca 23 cm i diameter som tåler å stå i ovnen.

Ingredienser:
ca 7 faste og syrlige plommmer
1 dl sukker
1 dl plommesake eller hvitvin
1 ts kanel
1 dl hakkede mandler
3 plater butterdeig

Del plommene i to og ta ut stenene.
Ha sukkeret i en stekepanne og legg plommene i panna med snittflaten ned.
Ha plommesaken i panna og la koke til den begynner å tykne.
Tin butterdeigen og legg tre plater på benken med litt mel under. Pass på at platene overlapper hverandre litt, slik at de blir til en stor plate når du kjevler dem.
Kjevle butterdeigen så den blir like stor som diameteren til stekepanna.
Prikk butterdeigen med en gaffel.
Legg butterdeigen opp i stekepanne og dytt den ned langs kanten.
Stek terten i ovnen på 220 grader i ca 15 minutter til butterdeigen er sprø og gyllen.
Ta frem et serveringsfat som er større enn stekepanna. La den hvile i 5 minutter på benken. Sett serveringsfatet oppå stekepanna. Hold under tallerkenen og snu den slik at plommeterten faller ut av stekepanna og ut på serveringsfatet. Hvis du er usikker på hvordag du gjør dette, så kan du se film på min instagram!

What do you think?

Show comments / Leave a comment