Saus

Brun saus

. 1 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Brun saus

Brun saus er en av de klassiske sausene som er noe av det første man lærer på kokkeskolen. Dette er en grunnteknikk som er lurt og kunne før du tester ut nye og mer avanserte teknikker på kjøkkenet. Dette er sausen som er nydelig til kjøttkaker.

Antall porsjoner: 4  
Tid: 15 minutter

INGREDIENSER
2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl oksekraft
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper

1:Varm opp kraften i en liten kjele.

2:Brun smøret i en annen kjele på middels varme. Pass på at smøret blir brunt, men ikke brent. Tilsett melet og fres under omrøring i 3 minutter til melblandingen er gyllen og brun.

3:Tilsett halvparten av oksekraften under omrøring. Kok opp og rør til sausen er helt klumpefri. Tilsett resten av kraften og la koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hvis du ønsker en mørkere saus, kan du vende inn noen dråper sukkerkulør! Hvis du vil lage en fløtesaus, tilsetter du 1 dl fløte mot slutten av koketiden.