Trykkoker

Det kommer trykkoker-kokebok!

. 4 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Det kommer trykkoker-kokebok!

Det er endelig offisielt: til høsten kommer min 5. kokebok!
Jeg har tidligere gitt ut bøker om grilling, mat man deler og en stor steg for steg kokebok. Nå har jeg forelsket meg i trykkokeren.

Ertesuppe i trykkoker, oppskrift, under trykk, kokebok

For noen måneder siden kjøpte jeg meg en trykkoker, og begynte å teste. Raskt oppdaget jeg hvor genial den var. Gryter som vanligvis tar 4 timer å lage ble ferdig på under 1 time. Jeg kunne koke bønner og kikerter uten å bløtlegge dem først, og jeg kunne lage risotto på 7 minutter. En ny matverden åpnet seg, og jeg kunne nyte langtidskokt gryte etter jobb en helt vanlig tirsdag... Resultatene ble like bra som når jeg kokte grytene i en vanlig kjele, bare på 1/4 av tiden. I tillegg bevares næringsstoffene, smakene og saftigheten på en fantastisk måte.

Trykkokeren er genial på flere måter. Det ene er at du sparer tid ved at koking under trykk går raskere enn i en vanlig kjele. I tillegg sparer du strøm. Du sparer også penger på råvarer ettersom du kan bruke opp restene, og velge rimeligere råvarer som nakke, bog og bryst. Råvarer som vanligvis tar timesvis å koke blir møre og saftige på èn time.

Det siste argumentet for å skaffe seg en trykkoker er at den tar liten plass. Dette er altså ikke bare enda en kjøkkenmaskin som tar stor plass på kjøkkenet, og som kommer til å samle støv i boden om noen måneder sammen med brødbakemaskinen, eggkokeren - og airfryeren... Trykkokeren er rett og slett en kjele med et lokk som gjør den til en vidundermaskin. Kjelen kan du bruke som en vanlig kjele i hverdagen. Så hvorfor ikke bytte ut en av de store kjelene du har i skapet med en trykkoker, så har du en stor kjele - som kan brukes som en trykkoker når du vil imponere i hverdagen?

Hvorfor kokebok om trykkokere tenker du kanskje? Er ikke det veldig smalt?
Jeg tenker motsatt. De fleste av oss elsker langtidskokte gryter! Og hva er vel bedre enn å kunne servere en langtidskokt gryte når du får gjester på besøk en tirsdag? Du kan handle råvarene på vei hjem fra jobb, og en time senere kan du servere en langtidskokt gryte som gjestene tror har kokt hele dagen...
Salget av trykkokere i Norge har vært stabilt de siste årene, og det uten at det har eksistert noe trykkoker-inspirasjon her hjemme. Det dukker med jevne mellomrom opp noen blogginnlegg med oppskrifter på mat laget i trykkokere, men dette er ikke nok til få nordmenn flest til å investere i en ny trykkoker. Siste trykkoker-kokebok kom ut i 2013. Nå er det på tide at de som har en trykkoker stående får ny inspirasjon. I tillegg håper jeg at mange av dere som ikke har en trykkoker enda vil bli inspirert til å kjøpe en og la dere inspirere sammen med meg.

Trykkokere er populære i mange land rundt om i hele verden, og er spesielt vanlige i land hvor de lager mat fra bunnen og hvor det er behov for å redusere koketiden for å spare tid og energi. Noen av landene hvor trykkokere er særlig utbredt er India, Kina, Brasil, Mexico og en rekke europeiske land som Italia og Spania. I disse landene er trykkokere ofte en viktig del av kjøkkenutstyret på grunn av deres evne til å redusere koketiden og bevare næringsstoffene i maten.
For noen uker siden skulle jeg kjøpe råvarer til kokeboka, og kom i snakk med den unge mannen bak disken. Han kom fra India, og ble kjempeglad når jeg fortalte om trykkoker-kokeboka. Han hadde med seg en trykkoker i bagasjen fra India, og brukte den ofte til å lage tradisjonelle indiske retter. Dette er gøy, og sier meg at det finnes potensiale for å lære av folk rundt om i verden som allerede bruker trykkokeren i hverdagen.

Mange nordmenn kjenner nok på at de har litt for lite av to ting. Penger og tid. Med trykkokeren kan du spare både penger på strøm og råvarer, men også tid. Masse tid.

Under trykk, kokebok, årets kokebok 2024,

"Under trykk" blir en kokebok som tar for seg alt fra hvordan du bruker trykkokeren riktig og hvordan du vasker den til hvordan du koker kraft, lager risotto og gryter fulle av smak. I "Under trykk" vil du finne norske tradisjonsretter, men også masse inspirasjon til å prøve nye retter fra rundt om i verden.

Jeg er i full gang med både oppskrifter, tekster og bilder til boka. Planen er at den kommer ut i september. Akkurat tidsnok til å inspirere til høstens middager. Men jeg tror også dette kan bli årets julegave. Hva med å gi en trykkoker og "Under trykk" til svigermor i julegave? Da kan jeg love at du blir årets svigersønn/-datter...

Mats Dreyer, Jan Ivar Nykvist, Line Dammen, Under trykk, trykkoker, kokebok

Jeg lager boka sammen med fotograf Mats Dreyer og stylist Line Dammen. Boka designes av Eivind Stoud Platou. Boka gis ut på Press forlag.

Jeg jobber samtidig også med en plan for å nå ut til flest mulig med trykkoker-inspirasjonen. Jeg vil jo at flest mulig skal kjøpe seg en trykkoker og la seg inspirere. Jeg jobber derfor også for å få til en rabattkode når du skal kjøpe deg en trykkoker. Så følg med...

Jeg holder deg oppdatert når det nærmer seg forhåndssalg av "Under trykk". Så spar litt av årets feriepenger til å kjøpe deg en trykkoker til høsten! Jeg kan love deg at det er verdt det, og at du ikke kommer til å angre et sekund.