Middag / Kjøtt / Trykkoker

Biffgryte i trykkoker

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Biffgryte i trykkoker

Denne oppskriften er like enkel som den er god. Okse høyrygg tar under 1 time i trykkokeren, og resultatet er en smaksrik gryte med kjøtt som faller fra hverandre. Dette er den perfekte søndagsmiddagen, men er så rask at den fint kan lages en hverdag etter jobb.

Brun kjøtt og løk i trykkokeren, og tilsett deretter kraft, tomater, rødvin og litt balsamico. Etter 45 minutter er kjøttet mørt, og du kan tilsette grønnsakene. Et kvarter til under trykk - og du har en langtidskokt gryte på èn time.

I denne oppskriften har jeg brukt okse høyrygg, men du kan selfvfølgelig bruke annet grytekjøtt. Både svinenakke og kyllinglår fungerer perfekt.

Det er poteter i denne gryta, men du kan droppe potetene i gryta og heller servere potetmos, ris eller pasta til gryta istedet hvis du vil. Ferskt brød smaker også fantastisk til.

Antall porsjoner: 4
Tid:
Forberedelser: 10 minutter
I trykkokeren: 1 time

Ingredienser:
600 g okse høyrygg, i store terninger
1 løk, i grove biter
3 ss olivenolje
2 ss hvetemel
4 hvitløkfedd
2 dl rødvin
6 dl oksekraft
1 laurbærblad
2 ss balsamico
2 ss brunt mykt sukker
1 ss finhakket frisk eller 1 ts tørket timian
4 gulrøtter, i grove biter
2 stk persillerot, i grove biter
1/2 sellerirot, i grove biter
400 g kokefaste poteter, i grove biter
salt og pepper
Sitronsaft

Fremgangsmåte:
Brun kjøtt, løk og hvitløk i olje i trykkokeren. Rør underveis, slik at kjøttbitene blir brunet rundt hele.
Tilsett hvetemel og bland godt.
Tilsett rødvin og la koke til rødvinen er nesten kokt helt inn.
Tilsett oksekraft, laurbærblad, balsamico, sukker og timian.
Sett lokket på trykkokeren og kok opp til du har fullt trykk. Skru ned varmen litt. La koke i 45 minutter under trykk. Pass på at trykkokeren er under trykk hele koketiden.
Skru av varmen og la trykkokeren stå til trykket slipper. Når sikkerhetsventilen har trukket seg tilbake kan du åpne trykkokeren. Tilsett gulrot, persillerot, selllerirot og poteter. Sett på lokket igjen og kok opp slik at trykkokeren er under trykk. Sett på alarmen på 15 minutter.
Skru av varmen og la trykkokeren stå til trykket er ute.
Ta av lokket og smak til med salt og pepper.
Hvis du synes gryta er litt for tynn, så kan du jevne med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.

Biffgryte i trykkoker, matstylist og kokk Oslo