Oppskrift på ertesuppe i trykkoker

Oppskrift på ertesuppe i trykkoker

Jeg er vokst opp med ertesuppe som søndagsmiddag. Grunnen til at den ble servert på søndager var nok at den tok lang tid og det var den dagen i uka mamma hadde mest tid. Det vil si at søndagene ofte var det samme som lukten av ertesuppe i hele huset, inkludert gardiner og sengetøy...

Men med trykkoker er det noe annet. Du lager ertesuppe på 1/3 av tiden, og du slipper lukt rundt i hele huset. Det betyr at du enkelt kan lage ertesuppe etter jobb en tirsdag. Genialt?

I denne oppskriften har jeg i tillegg kokt de tørkede ertene uten å bløtlegge dem først. Mange vil nok reagere på dette, men i trykkokeren fungerer det faktisk. Bløtlegging av ertene bryter ned det harde skallet på ertene. Dette gjør at de koker raskere og jevnere, men i trykkoker er ikke dette noe problem. Bløtlegging av ertene kan også bidra til å bryte ned fytinsyren i ertene. Dette gjør at kroppen lettere tar til seg næringstoffene i ertene. Dessuten blir ertene lettere fordøyelig ved å bløtlegge dem. Det betyr at det er mindre risiko for gass, oppblåsthet og fising hvis du bløtlegger dem før koking. Så hvis du har tid, så kan du bløtlegge ertene i kaldt vann over natta, slik du gjør når du skal lage ertesuppe i vanlig kjele. Men hvis du får lyst på ertesuppe en tirsdag, og har glemt å bløtlegge ertene, så går det helt fint å koke dem i trykkokeren uten bløtlegging.

Denne oppskriften inneholder byggryn, noe som gjør ertesuppa mer mettende. Du kan droppe byggrynene eller erstatte dem med poteter i terninger hvis du ønsker. Server gjerne nybakt brød eller flatbrød til ertesuppa.

Jeg har i denne oppskriften brukt lettsaltet svineknoke. Du kan bruke røkt svineknoke hvis du vil ha litt røyksmak på ertesuppa. Hvis svineknoken du bruker er veldig salt, så kan det være lurt å bløtlegge svineknoka i kaldt vann over natta.

Svineknoke i trykkoker

Når man skal koke erter, bønner og linser i trykkokeren er det noen som sliter med at sikkkerhetsventilen tetter seg med skum. Pass derfor på at du ikke har for mye væske i trykkokeren, slik at skummet ikke kommer opp til lokket under koking. En god tommelfingerregel er at du ikke fyller kjelen mer enn halvveis opp med væske. I denne retten vil det bli en del fett i suppa fra svineknoka, og det gjør nok at det ikke skummer så mye. Men hvis du skal koke bare erter, bønner eller linser i vann, så vær litt obs på dette.

Antall porsjoner: 4-6
Tid: 1,5 time

Ingredienser:
1 lettsaltet svineknoke
1,5 liter vann
1/2 ts hel sort pepper
1 laurbærblad
200 g tørkede gule erter
50 g byggryn
4 gulrøtter, i biter
1 purreløk, i ringer
1 løk, finhakket
salt og pepper
4 ss finakket persille

Fremgangsmåte:
Ha svineknoke, vann, sort pepper og laurbærblad i trykkokeren.
Sett på lokket og kok opp. Når sikkerhetsventilen spretter ut kan du skru ned varmen til ca halvparten. La koke i 1 time. Pass på at sikkerhetsventilen er ute under hele koketiden. Det betyr at gryta er under trykk.
Skru av varmen og slipp ut trykket av trykkokeren. Pass på at sikkerhetsventilen har trukket seg tilbake før du åpner lokket. Dra i svineknoka med to gafler. Hvis kjøttet faller lett av beinet er den ferdig. Hvis ikke kan du sette på lokket og la den koke i ytterligere 30 minutter under trykk.
Løft svineknoka ut av kjelen og la den avkjøles. Sil krafta og ha den tilbake i trykkokeren.
Ha ertene i kjelen og sett på lokket igjen. Still inn trykkokeren på lavt trykk. Kok opp til du får tilbake trykket i kjelen. La koke i 15 minutter under trykk.
Skru av varmen igjen og la trykket gå ut av trykkokeren naturlig.
Når sikkerhetsventilen har trukket seg tilbake åpner du trykkokerne og tilsetter byggryn, gulrøtter, purreløk og løk. Sett på lokket og kok opp. La koke i 15 minutter på lavt trykk.
Skru av varmen og la trykket slippe ut naturlig.
Åpne trykkokeren. Sjekk at erter, grønnsaker og byggryn er kokt akkurat slik du ønsker. Hvis du synes feks byggrynene trenger noen minutter til, så kan du koke ertesuppa litt ekstra uten lokk.
Mens grønnsakene koker i trykkokeren kan du rense svineknoka. Bruk hendene og plukk av bein og fett slik at du sitter igjen med rent kjøtt. Del kjøttet i grove biter.
Ha kjøttet tilbake i ertesuppa. Smak til med salt og pepper og vend inn persille.

Oppskrift på ertesuppe i trykkoker
What do you think?

Show comments / Leave a comment