Bakst / Frokost

Eltefritt grytebrød

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Eltefritt grytebrød

Deigen til eltefritt brød er perfekt å sette om kvelden, da har du brød til lunsj dagen etter. Dette tar jo litt tid, men du slipper å elte deigen, og resultatet blir både imponerende og fantastisk godt.

Hvis du er redd for at brødet skal sitte fast i gryta første gang, kan du løfte hele bakepapiret over i gryta. Da er du helt sikker på at brødet løsner lett som en lek!

Antall porsjoner: 1 grytebrød
Tid: 20 timer (det meste av tiden er venting)
Ekstrautstyr: støpejernsgryte som er ca. 24 cm i diameter (gjerne emaljert)

INGREDIENSER
600 g hvetemel (gjerne Tipo 00)
1⁄2 ts tørrgjær
1 1⁄2 ts salt
5 dl kaldt vann
1 ss honning

1:Ha mel og tørrgjær i en bolle. Bland godt. Tilsett resten av ingrediensene og rør sammen for hånd med en slikkepott til en klissete deig. Dekk til bollen med plastfolie, og la den stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer. Synes du deigen nå ser veldig løs ut? Da er den akkurat slik den skal være.

2:Sett en støpejernsgryte med lokk i ovnen, og sett ovnen på 250 °C. Legg et bakepapir på benken og strø på godt med mel. Skrap deigen ut av bollen og over på bakepapiret. Brett deigen forsiktig sammen noen ganger fra kanten og inn mot midten. Dekk til deigen med plastfolie mens gryta varmes i ovnen i ca. 30 minutter.

3:Ta gryta ut av ovnen. Løft av lokket på gryta, og hvelv brøddeigen ned i den varme gryta. Sett på lokket og stek brødet i ovnen i 30 minutter. Løft av lokket og stek videre i 10–15 minutter. Løft brødet ut av gryta, og la det avkjøles på rist.