Trykkoker / Tilbehør / Vegetar

Fløyelsmyk hummus - en kremet reise til Midtøsten

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Fløyelsmyk hummus - en kremet reise til Midtøsten

Hummus. Bare navnet får mange til å sikle. Denne kremete og smakfulle dippen, laget av kikerter, tahini, olivenolje, sitron og krydder, har tatt verden med storm. Men hummus er mer enn bare en trendy dip – det er en kulinarisk reise til Midtøsten og en kilde til god smak og sunne næringsstoffer.

Hummusens historie spores tilbake til det gamle Egypt og Mesopotamia, hvor kikerter var en viktig del av kostholdet. Oppskrifter på hummus-lignende retter finnes i eldgamle tekster, og den har i århundrer vært en staple food i landene rundt Middelhavet.

Mens kikerter er hovedingrediensen, er det samspillet mellom smaker som virkelig gjør hummus så spesiell. Tahini, en sesampasta, gir en nøtteaktig dybde. Sitronsaft tilfører en frisk syre, mens olivenolje gir en silkemyk tekstur. Krydder som spisskummen og hvitløk legger til ekstra dimensjoner.

Hummus er ikke bare godt, men også utrolig allsidig. Den er naturlig vegansk og glutenfri, noe som gjør den perfekt for alle kosthold. Nyt den som en dip med pitabrød, grønnsaker eller kjeks. Bruk den som pålegg på sandwich eller wrap. Den kan til og med røres inn i salater eller brukes som base for supper og sauser.

Hummus trenger ikke være begrenset til den klassiske varianten. En hel verden av smaker venter! Tilsett grillet rødbete for en rosa hummus med en jordaktig undertone. Rør inn avokado for en ekstra kremet og rik opplevelse. Gi den et kick med jalapeno for en spicy vri. Mulighetene er uendelige!

Å lage hummus hjemme er enklere enn du tror. Alt du trenger er en foodprosessor og noen få ingredienser. Å lage din egen hummus lar deg kontrollere kryddernivået og tilpasse den til din egen smak. Imponer gjestene dine med en hjemmelaget hummus og pitabrød, eller kos deg med en enkel og sunn snack.

Mange bruker ferdigkokte hermetiske kikerter når de skal lage hummus. Men visste du at hummusen blir enda bedre med kikerter du koker selv? HER kan du lese om hvordan jeg koker kikertene ved hjelp av en trykkoker. Da slipper du å bløtlegge kikertene først, og det er gjort på under en time... Genialt?

Visste du at hummusen bli enda glattere hvis du fjerner skallene fra kikertene før du kjører dem i food prosessoren? Hvis du legger kokte kikerter i en bolle med kaldt vann og gnir dem mellom hendene, så faller skallet lett av. Det tar tid, og er ikke nødvendig for å få en god hummus, men er et lite tips hvis du vil lage byens beste hummus.

Antall porsjoner: 4
Tid: 15 minutter (pluss tid til å koke kikertene)

Ingredienser:
400 g kokte kikerter
3 ss tahini
2 ss olivenolje
Saften av 1 sitron
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts spisskummen
1/4 ts salt
1/4 ts svart pepper
Paprikapulver (valgfritt)
Fersk koriander (valgfritt)
Sesamfrø (valgfritt)

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller blender.
Kjør blandingen i ca. 2 minutter.
Spe med kaldt vann mens maskinen kjøres til hummusen er kremet, glatt og fløyelsmyk.
Smak til med salt og pepper.
Topp hummusen med litt ekstra kikerter, paprikapulver, finhakket koriander og sesamfrø.