Slik koker du kikerter uten å bløtlegge dem først

Slik koker du kikerter uten å bløtlegge dem først

Kikerter er en proteinrik og allsidig ingrediens som kan brukes i en rekke retter. Tradisjonelt krever koking av kikerter at de bløtlegges i vann over natten, men med en trykkoker kan du spare tid og få perfekt kokte kikerter uten bløtlegging.
Det vil si at istedenfor 24 timer, så tar koking av kikerter i trykkoker under 1 time.

Hvorfor skal jeg koke kikertene selv når jeg får tak i ferdigkokte kikerter på boks tenker du kanskje?
-Hermetiske kikerter er ofte tilsatt salt. Å koke kikerter selv gir deg kontroll over saltinnholdet og lar deg lage dem uten tilsatt salt.
-Hermetiske kikerter kan inneholde BPA, et bisfenol A som brukes i hermetikkbelegget. BPA har blitt knyttet til en rekke helseproblemer, inkludert hormonforstyrrelser og hjerteproblemer. Å koke kikerter selv eliminerer risikoen for BPA-eksponering.
-Hermetiske kikerter kan være dyrere enn tørre kikerter. Å koke kikerter selv er en mer kostnadseffektiv måte å spise kikerter på.
-Hermetiske kikerter krever mer energi og ressurser å produsere enn tørre kikerter. Å koke kikerter selv er et mer miljøvennlig alternativ.
-Selvkokte kikerter har en bedre smak og tekstur enn hermetiske kikerter. De er mer faste og har en mer nøtteaktig smak.
-Når du koker kikerter selv, kan du tilpasse dem til dine egne preferanser. Du kan tilsette forskjellige krydder og urter for å gi kikertene en unik smak.

Fordeler med å bruke trykkoker:
-Raskere koking:
Trykkokere koker mat under høyt trykk, noe som betydelig reduserer koketiden. Kikerter kan kokes på under 30 minutter i en trykkoker, sammenlignet med 1-2 timer i en vanlig gryte.
-Bedre fordøyelse: Trykkoking kan hjelpe med å bryte ned fytinsyre i kikerter, som kan være vanskelig å fordøye for noen mennesker.
-Bevarer næringsstoffer: Trykkoking bevarer vitaminer og mineraler i kikerter bedre enn koking i en vanlig gryte.

Fremgangsmåte:
Skyll kikertene godt i kaldt vann.
Ha kikertene i trykkokeren.
Tilsett vann i forholdet 1:3 kikerter til vann. For eksempel, for 1 dl kikerter, bruk 3 dl vann.
Lukk trykkokeren og sett den på høy varme.
Når trykkokekeren er under trykk , senk varmen til middels og la kikertene koke i 30 minutter. Hvis du vil ha kikertene helt myke så de nesten faller fra hverandre kan du øke tiden til 50 minutter.
Når koketiden er over, skru av avrmen og la trykket avta naturlig i ca 10 minutter (til sikkerhetsventilen trekker seg tilbake.
Åpne trykkokeren forsiktig og sjekk at kikertene er møre.
La kikertene avkjøles litt før du bruker dem i din favorittrett.

Tips:
Du kan tilsette litt salt til vannet for å gi kikertene en litt mer salt smak.
Du kan også tilsette krydder som laurbærblad, hvitløk eller løk til vannet for å gi kikertene en ekstra smak.
Kokte kikerter kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 5 dager eller i fryseren i opptil 3 måneder. Med andre ord: kok opp en stor porsjon og frys dem ned, så har du ferdigkokte kikerter liggende i fryseren til enhver tid.

Oppskrift på hummus med kikerter kokt uten å bløtlegge i trykkoker

What do you think?

Show comments / Leave a comment