Middag / Kjøtt / Trykkoker

Birria Tacos - ta fredagstacoen til nye høyder

. 4 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Birria Tacos - ta fredagstacoen til nye høyder

Er du klar for en smaksrik reise til Mexico? Da er birria tacos det perfekte valget for deg! Disse saftige og smakfulle tacoene er laget med mørt oksekjøtt som er marinert i en krydret chiliblanding og deretter braisert til perfeksjon. De serveres på myke tortillas med løk, koriander og lime, og de gir deg garantert en uforglemmelig smaksopplevelse.

Birria tacos oppskrift, fredagstaco, taco oppskrift

Birria har en lang og rik historie i Mexico, og den stammer fra den mexicanske delstaten Jalisco. Opprinnelig ble birria laget med geitekjøtt, men i dag er det mer vanlig å bruke oksekjøtt. Birria kan serveres på forskjellige måter, men tacos er en av de mest populære variantene.

Ingrediensene i birria er enkle, men de gir en kompleks og smakfull blanding. Chiliblandingen inneholder vanligvis guajillo-chilier, pasilla-chilier, og ancho-chilier. Dette er tørkede chilityper som bløtlegges. Oksekjøttet marineres i chiliblandingen i minst 24 timer, og deretter braiseres det i en gryte med kraft. Denne oppskriften er en enklere variant der jeg brukte en boks med chipotle med abobe chili jeg fant i min nærbutikk (se bildet under). Du kan også bruke andre chili-varianter, men får du tak i de som står beskrevet over, så blir retten mest autentisk. Du kan også bruke vanlig rød chili og røkt paprikapulver. Retten vil fortsatt bli god, men det blir en litt annen vri enn orginalen. Får du tak i andre tørkede chilier enn de som er nevnt over, så kan du gjerne prøve disse også.

Denne oppskriften er perfekt å lage i en trykkoker. Da følger du stegene og tilbereder kjøttet i underdelen på trykkokeren. Der det i oppskriften står at du skal la kjøttet koke i 2 timer kan du sette på lokket og la den stå i 1 time under fullt trykk. Skru deretter av varmen og la trykket utligne seg naturlig.

Du kan bruke ferdigkjøpt chili-puré i stedet for å lage din egen.
Du kan også bruke oksekjøttdeig i stedet for oksekjøtt i biter. Da vil koketiden være kortere.
For en vegansk variant, kan du bruke sopp eller tofu i stedet for oksekjøtt, og grønnsakskraft istedenfor oksekraft. Bytt ut den revne osten med et vegansk alternativ.

Antall porsjoner: 4
Tid: 3 timer (kortere i trykkoker)

Ingredienser:

Fyll:

1 rødløk i båter
3 dl rødvinseddik
1 dl sukker
1 kg oksekjøtt uten ben (bog eller høyrygg)
2 ss olje
1 løk, hakket
1 gulrot, i biter
4 fedd hvitløk, finhakket
4 guajillo-chilier
4 ancho-chilier
2 pasilla-chilier
1 ts oregano
1 ts spisskummen
1 ts korianderfrø
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt muskatnøtt
1/4 ts allehånde
1/4 ts svart pepper
1/4 ts salt
1 liter oksekraft

Servering:
8 tortillas
4 dl revet ost
Koriander, hakket
Limebåter
Salsa (valgfritt)
Guacamole (valgfritt)

Fremgangsmåte:
Start med å lage syltet rødløk. Kok opp rødvinseddik og sukker i en kjele. Ha i løken og pass på at løken er dekket i eddik. La avkjøles.
Fjern frøene og stilkene fra chilien. Rist chilien i en tørr panne over middels varme i ca. 1 minutt per side, til den blir duftende. Ha chilien i en bolle og hell kokende vann over. La chilien trekke i ca. 30 minutter, til den er myk. Hvis du bruker chiliblandingen på boks over, så slipper du dette punktet.
Varm olje i en gryte over middels varme. Stek løk og hvitløk i ca. 5 minutter, til de er myke.
Ha chilien i en blender eller foodprosessor og kjør den til en puré. Tilsett krydderne og kjør dem sammen med chilien.
Ha chili-puréen i gryten med løk, hvitløk og gulrot. Tilsett oksekjøtt og brun det i ca. 5 minutter.
Hell i oksekraft og kok opp. La småkoke i ca. 2 timer, til kjøttet er mørt og nesten faller fra hverandre.
Løft kjøttet ut av gryta og dra det fra hverandre med to gafler. Legg kjøttet på en tallerken.
Kjør sausen i kjelen glatt med en stavmikser. Smak til med limesaft.
Dypp en tacolefse i sausen slik at den har saus på begge sider.


Varm litt olje i en stekepanne og stek til den er gyllen på den ene siden. Snu lefsa og ha på oksekjøtt, syltet løk, finhakket koriander og revet ost. Legg fyllen på den ene halvdelen av lefsa.

Brett den andre delen over, slik at du har en halvmåne-taco.
Stek til tacoen er gyllen på begge sider. Server umiddelbart.


Server gjerne Birria Tacosen med salsa, rømme, finhakket koriander og limebåter som presses over. Server gjerne det som er igjen av sausen ved siden av.

Vel bekomme, og god tacofredag!