Bakst

Verdens beste påskeboller

. 3 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Verdens beste påskeboller

Det nærmer seg påske, og det er på tide å planlegge hva du skal lage av mat, enten du skal på fjellet eller skal holde deg hjemme. Her får du derfor oppskriften på det jeg tror er verdens beste påskeboller. Deigen har smak av safran og appelsin, og fyllet av brunt sukker, smør og daim.

I denne oppskriften har jeg brukt brunt sukker, men du kan selvfølgelig også bruke vanlig hvitt sukker hvis du vil.

Jeg har stekt disse bollene i et muffinsbrett, men du kan steke dem som vanlige kanelboller på et bakebrett med bakepapir. Ved å steke dem i muffinsbrett får du saftige bolles som hever pent, og som får en både morsom og fin form.

Antall posjoner: ca 12 boller
Tid: ca 1,5 time

Ingredienser:

Deig:
6 dl h-melk
1/2 ts safran
1/2 pakke fersk gjær
150 g brunt sukker
1/2 ts salt
1 kg hvetemel
1 egg (+ 1 egg til pensling)
1 ts kardemommekjerner (knust til malt kardemumme i en morter)
skallet av 1 appelsin (helst økologisk)
2 dl rosiner (bløtlagt i 10 minutter i varmt vann)
150 g kaldt meierismør, i terninger

Fyll:
250 g romtemperert meierismør
100 g brunt sukker
1/2 ts malt kanel
50 g daim (plater som du finhakker eller daimstrøssel)

Fremgangsmåte:

Start med å lage deigen. Ha 1/2 dl melk i en kjele. Ha i safranen i melken og varm opp, slik at melken blir gul. Ha safranmelken og den kalde melken i en kjøkkenmaskin. Pass på at melken ikke er varm.
Løs opp gjæren i melken.
Sett igang kjøkkenmaskin med eltekrok og tilsett halvparten av melet, sukker, salt, egg. Når alt er godt blandet har du i resten av melet og elter i ca 10-15 minutter til du har en smidig deig.
Tilsett smøret og skru opp tempoet. Elt i ca. 10 minutter til deigen er smidig og elastisk. Hell vannet av rosinene og elt dem inn i deigen.
Legg plastfolie eller et kjøkkenhåndkle over bollen og la heve på kjøkkenbenken i ca. 1 time.
Lag fyllet ved å piske smør, sukkker og kanel til du har et luftig og mykt fyll. Vend inn daim.
Strø litt mel på kjøkkenbenken og legg deigen på benken.
Kjevle ut til en stor firkant, som er ca 50 x 50 cm.
Smør fyllet på halve deigen. Brett den delen som ikke har fyll på seg inn mot midten. Brett deretter den andre delen over, slik at du sitter igjen med en avlang firkant som er ca 50 x 17 cm (se bildet under).

Skjær deigen i 12 "stykker" som er ca 4 cm brede (se bildet under).

Ta Lag tre snitt i hver del, slik at du får noe ser ut som en litt dum blekksprut (se bildet under).

Flett de tre delene slik at du får en tett og fin flette. Rull fletten sammen, og du har formen på påskebollene.
Legg hver flettebolle i et smurt muffinsbrett. Dette gjør at bollene hever finere, og får en fantatsisk form når de er ferdige.
Dekk til bollene med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i ca. 45 minutter.
Pensle bollene med sammenpisket egg. Du kan nå strø over sukker, perslesukker og/eller hakkede nøtter hvis du ønsker.
Stek dem midt i ovnen på 210 grader i ca. 12-15 minutter til de er gylne og akkurat gjennomstekte.
La bollene hvile i noen minutter i formen før du løfter dem ut og lar dem avkjøles på en rist (hvis du klarer å vente da).
Spis bollene som de er, eller topp dem med melis før servering.

Oppskrift verdens beste boller, påske, bake