Middag / Kjøtt

Gul ertesuppe

. 3 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Gul ertesuppe

Er det høst i lufta, og du har lyst på noe du ikke har spist på lenge? Hent frem en gammel klassiker som er iferd med å bli glemt. Dette er en rett som fortjener å komme frem i lyset og opp i kjelene igjen. Ja, den tar litt tid, men den er verdt hvert eneste sekund. Og selv om den tar litt tid, så er det meste av tiden venting. Så da har du god tid til å gjøre andre ting, mens ertesuppens aromaer sprer seg rundt på kjøkkenet.

Legg ertene i bløt i dag, så kan du servere rykende fersk ertesuppe i morgen. Dette er en rett som bare blir bedre dagen derpå, så du kan fint lage suppa i morgen - og servere den dagen etter. Husk bare å avkjøle den godt på kjøkkenbenken før du setter den i kjøleskapet.

Antall porsjoner: 4
Tid: 3 timer (+ bløtlegging av ertene)

Ingredienser:
500 g tørkede gule erter
1 lettsaltet og røkt svineknoke
2 laurbærblad
2 ss finhakket timian
4 gulrøtter
2 løk
1⁄2 kålrot
1⁄2 sellerirot
1 purreløk
4 ss finhakket persille
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper

1:Legg ertene i en stor bolle og tilsett kaldt vann. Pass på at ertene er godt dekket med vann. La bollen stå på kjøkkenbenken natta over. Fyll på med kaldt vann underveis hvis du ser at ertene stikker opp av vannet.

2:Legg svineknoken i en stor kjele og dekk med 2,5 liter vann. Kok opp og fjern skummet som flyter opp på toppen av vannet. Dette gjør at du ender opp med en klar ertesuppe til slutt. Tilsett laurbærblad og timian. Sett på lokk og la koke i 1,5 time.

3:Skrell gulrøtter, løk, kålrot og sellerirot. Kutt grønnsakene i små terninger. Skjær purreløken i ringer.

4:Hell vannet av ertene. Ta lokket av kjelen og tilsett ertene og grønnsak- terningene. La koke uten lokk i ca. 1,5 time til kjøttet er så mørt at det nesten faller av benet.

5:Løft svineknoken ut av kjelen og skjær kjøttet i biter. Skjær vekk det meste av fettet.

6:Ha svinekjøttet tilbake i kjelen. Smak til med salt og pepper. Hvis svineknoken er salt, trenger du ikke så mye mer salt i suppa. Så her er det viktig å smake på suppa underveis. Vend inn finhakket persille før servering.

Servering: Server rykende varm ertesuppe med flstbrød eller ferskt brød og godt smør.