Trykkoker / Middag / Kjøtt

Hønsefrikassé i trykkoker

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Hønsefrikassé i trykkoker

Jeg prater ofte om fordelene med trykkoker når det kommer til stykningsdeler og råvarer. Råvarer som tar tid, og som trenger omsorg og kjærlighet for å bli bedre. Høne er akkurat en slik råvare. Å lage hønsefrikassé i en trykkoker tar én time, og resultatet blir like bra, om ikke bedre enn når du lager den i vanlig kjele. Fordelen er at du bevarer alle smakene og næringsstoffene i hønsekrafta, som gir en enda litt bedre frikassé. I tillegg blir plutselig hønsefrikassé fastfood...

Høne tar vanligvis flere timer å få skikkelig mør og saftig. I en trykkoker er dette gjort på en time.

Du kan selvfølgelig bytte ut høna med kylling i denne oppskriften, og da kan du forkorte koketiden med 15 minutter.

Antall porsjoner: 4
Tid:
Forberedelser: 15 minutter
Tid i trykkokeren: 1 time

Ingredienser:
1 stor høne
vann
1 laurbærblad
1/2 ts hele pepperkorn
3 ss smør
4 ss hvetemel
4 gulrøtter, skrelt og kuttet i terninger
1 liten sellerirot, skrelt og kuttet i terninger
2 stk vårløk (eller purre), i ringer
1 dl kremfløte
salt og pepper
4 ss finhakket persille

Fremgangsmåte:
Legg høne i trykkokeren. Fyll på med vann til det dekker 3/4 opp på høna. Legg i pepperkorn og laurbærblad.
Sett lokket på trykkokeren og kok opp på høy varme til sikkerhetsventilen spretter ut. Skru ned varmen til omtrent halvparten og la koke under trykk i 1 time.
Pass på at sikkerhetsventilen er ute og trykkokeren er under trykk hele koketiden.
Skru av varmen og la trykkokeren slippe trykket naturlig.
Ta av lokket og løft høna over på en tallerken.
Sil hønsekrafta over i en annen beholder.
Smelt smøret i den tomme trykkokeren. Pisk inn melet og la frese under omrøring i 1 minutt.
Spe med hønsekrafta mens du fortsetter å piske. Fortsett til du har ønsket tykkelse på sausen. Til denne oppskriften pleier det å være passe med ca 6 dl kraft.
Ha i fløte og grønnsaker. La koke til grønnsakene begynner å bli møre, ca 10 minutter.
Mens grønnsakene koker kan du plukke kjøttet av høna. Fjern bein og skinn, slik at du sitter igjen med rent hønsekjøtt.
Ha hønsekjøttet tilbake i trykkokeren og la det koke i 2 minutter. Tilsett vårløk og smak til med salt og pepper.
Vend inn hakket persille før servering.

Servering:
Server hønsefrikasséen med nykokte poteter, potetmos eller ris.