Trykkoker

Hvilken trykkoker bør du velge?

. 4 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Hvilken trykkoker bør du velge?

Jeg har forelsket meg i trykkokeren som hjelpemiddel på kjøkkenet. Jeg har derfor valgt å kjøpe litt forskjellige varianter for å teste ut hvilken jeg synes er best. Jeg har lyst til at flere skal ta i bruk trykkokeren hjemme på sitt eget kjøkken, og derfor har jeg gjort testjobben for deg, slik at du kan finne den trykkokeren som passer best for deg.

Kanskje er dette julegaven du skal ønske deg i år? Eller gaven til den som har alt, og har lyst til å ta matlagingen til neste nivå. Samtidig som du sparer tid! Masse tid...

Det finnes mange trykkoker-varianter der ute, så det skal ikke være noe problem å finne en som passer for deg. Jeg har i dette innlegget valgt å omtale de tre mest kjente og sannsynligvis de mest solgte trykkokerene på markedet.

Det første du må vurdere når du skal kjøpe deg en trykkoker er hvor stor du trenger. De fleste trykkokere finnes i forskjellige størrelser, og rommer alt fra 4 til 8 liter. Jeg har testet litt forskjellige størrelser, men har landet på at 6 liter er akkurat passe for meg og mitt bruk. Da kan du lage små mengder hvis du vil, men også litt større mengder gryter og krafter hvis du ønsker. Jeg har også en trykkoker som rommer 4 liter, men den blir litt for liten hvis du skal lage gryter til mer enn 2 personer. Den blir også for liten hvis du for eksempel skal lage pinnekjøtt i trykkokeren.

Tefal trykkoker

Den første trykkokeren jeg her skal skrive noen ord om er fra Tefal. Denne trykkokeren følger det men en rist som kan være smart å bruke hvis du skal dampe grønnsaker, pinnekjøtt eller andre råvarer som du ikke vil ha liggende direkte i væsken. Trykkokeren fra Tefal kjennetegnes med sine limegrønne elementer og knotter. Dette er en grei trykkoker, men som du ser på bildet over, så viser innstillingene kjøtt og grønnsaker, istedenfor lavt og høyt trykk. Sikkerhetsventilen er en rød knapp som sitter nedi et hull på håndtaket. Så den vil ikke være like synlig som på noen av de andre.

WMF trykkoker

Den andre trykokeren er fra WMF. Dette er en trykkoker fra en produsent som er kjent for å produsere robust kjøkkenutstyr av høy kvalitet. Denne koster litt mer enn de fleste andre på markedet. Denne er ikke like enkel å bruke som de to andre jeg har testet, og har en litt annen løsning for å vise hvor mye trykk som er i trykkokeren. Når du koker opp kjelen med lokket på, så vil sikkerhetsventilen først stige litt, og da har den lavt trykk. Etter litte tid vil sikkerhetsventilen stige enda et hakk og vise att den er under maks trykk. Dette vises tydelig, men jeg synes allikevel det var litt vanskelig å justere når jeg ønsket å kun koke noe med lavt trykk. Da må du justere varmen, slik at trykket faller akkurat nok til at den ene ringen synes. Hvis du skrur ned varmen for mye, så vil trykket faller for mye, og du står uten trykk. Så denne er lett å bruke hvis du kun skal koke med fullt trykk (som mann ofte gjør), men hvis du skal koke under lavt trykk, så må du passe på litt ekstra. Det følger ikke med noe ekstrautstyr til denne trykkokeren, så evnt rist på du kjøpe i tillegg.

Funktion trykkoker

Den siste trykkokeren jeg har testet er fra Funktion. Dette er den eneste produsenten jeg ikke hadde kjennskap til fra før, så jeg var spent. Førsteinntrykket var enkelt, rent og funksjonelt. Her var knappene tydelig merket med 1 for lavt trykk og 2 for høyt trykk. Sikkerhetsventilen er tydelig når den spretter opp, og lokket løsnes og festes enkelt. Dette er den trykkokeren jeg har brukt mest både hjemme og på jobb. Dette er en trykkoker for alle, både nybegynnere og de som har litt erfaring fra før. En trykkoker er ikke en avansert kjøkkenmaskin, og jeg tror at jo enklere den er - jo større er muligheten for at du bruker den ofte og mye. En trykkoker skal brukes, og ikke stå i skapet å samle støv.

Husk at du også kan bruke underdelen som en vanlig kjele. Så underdelen kan du i praksis bruke hver eneste dag. Så legger du lokket i en skuff. Da tar trykkokeren minimalt med plass, og du får glede av den hver dag - selv også når du skal ikke skal koke under trykk.

Alle trykkokere som produseres i dag er sikre, så det trenger du ikke å bekymre deg for. Alle har vel hørt skrekkhistoriene om trykkokere som eksploderer. Jeg tror at i 99% av tilfellene, så er det feil bruk som har bidratt til disse ulykkene. Les derfor bruksanvisningen nøye, så du lærer deg å bruke trykkokeren din på en riktig måte. Jeg kommer også til å skrive et blogginnlegg som omhandler dette, slik at du skal få mest mulig ut av trykkokeren din.

Hvilken trykkoker bør jeg velge?