Middag / Trykkoker / Kjøtt

Oksegryte med øl

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Oksegryte med øl

Denne oppskriften i trykkoker er perfekt som enkel og rask hverdagsmiddag, eller som festmiddag med gode venner en fredag kveld.

Jeg har i denne oppskriften tatt utgangspunkt i okse høyrygg, som er en forholdsvis rimelig råvare. Dette gjør at det blir en rimelig gryte, men som smaker dyrt og eksklusivt. I tillegg til at den i trykkoker er laget på 1 time. Kan det bli bedre enn det?

Du kan i denne oppskriften selvfølgelig bytte ut høyryggen med utbeinede kyllinglår, svinenakke eller annet grytekjøtt.

I denne gryta er det poteter, men du kan også droppe potetene i gryta og servere potetmos, stekte poteter eller godt brød til gryta istedet.
Oppskrift oksegryte i trykkoker på 1 time

Antall porsjoner: 4
Forberedelser: 15 minutter
Tid i trykkoker: 55 minutter

Ingredienser:
600 g okse høyrygg, i store terninger
Salt og pepper
2 ss olje eller smør
1 løk, finhakket
1 ss tomatpurè
2 ss hvetemel
2 kvist rosmarin
4 dl oksekraft
2 dl mørkt øl (feks Guiness)
1 ss brunt mykt sukker
2 gulrøtter, i grove biter
400 g kokefaste poteter, i grove biter
2 stk persillerot, i grove biter
1 purreløk, i ringer

Fremgangsmåte:
Krydre oksekjøttet med salt og pepper.
Brun oksekjøttet i olje i kjelen (underdelen til trykkokeren). Løft kjøttet ut av kjelen og legg det på en tallerken.
Stek løken i kjelen til den er gyllen og myk.
Ha kjøttet tilbake i kjelen. Tilsett tomatpurèen og stek videre i 2 minutter under omrøing. Tilsett hvetemel og stek i ytterligere 1 minutt.
Tilsett kraft, øl og sukker. Sett lokket på trykkokeren og kok opp slik at sikkerhetsventilen spretter ut og trykket i trykkokeren er på fullt.
Skru ned varmen og la den koke på middels varme i 45 minutter. Pass på at gryta er under trykk hele koketiden.
Skru av varmen og la trykkokeren stå til sikkerhetsventilen trekker seg tilbake og trykket er ute.
Åpne trykkokeren og tilsett gulrøtter, poteter, persillerot og purre.
Sett på lokket og kok opp så gryta igjen kommer under trykk. Skru ned temperaturen og la gryta koke i 10 minutter.
Skru av varmen og la den stå til sikkerhetsventilen trekker seg tilbake og trykket er ute. Åpne trykkokeren og smak til med salt og pepper. Du kan nå tilsette 2 dl grønne erter hvis du ønsker enda mer grønnsaker i gryta.
Hvis du synes gryta er litt for tynn kan du jevne den litt ekstra med 1 ss maizenna rørt ut i litt kaldt vann.