Middag / Fisk & skalldyr

Pannestekt skrei på roadtrip til asia

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Pannestekt skrei på roadtrip til asia

Skrei: En smak av Norge

Hvert år, fra januar til april, vandrer den majestetiske skreien fra Barentshavet til norskekysten. Denne årlige migrasjonen er et spektakulært naturfenomen, og den markerer starten på en spesiell tid for matglade nordmenn.

Skreien er en unik fisk med en fast og hvit kjøttfullhet, en mild og delikat smak, og et høyt innhold av protein og omega-3 fettsyrer. Den har blitt ansett som en delikatesse i århundrer, og den spiller en viktig rolle i norsk kultur og historie.

Skrei serveres etter norske tradisjoner kokt i skiver med lever og rogn. Men skrei kan være så mye mer. Skreien tåler fint smaker fra rundt om i verden, og i denne oppskriften har jeg tatt den med på en roadtrip til asia.

I denne oppskriften bruker jeg skreiloin, som er den tykke delen av fileten. Loinen er helt uten ben, og skinnet beholder jeg på. Jeg panerer den delen av loinen som ikke er dekket av skinn med en blanding av peanøtter, chiliflakes, paprikapulver og limeskall. Tilbehøret er stekt kål, aprikos og sesamfrø. Enkelt - og veldig veldig godt. Jeg har brukt savoykål i denne oppskriften, men du kan bruke vanlig hodekål eller rødkål hvis du ønsker. Du kan servere denne retten som den er, eller du kan servere ris eller stekte poteter til.

Antall porsjoner: 2
Tid: 20 minutter

Ingredienser:
400 g skreiloin, i porsjonsstykker
1 dl saltede peanøtter
1/2 ts chiliflakes
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts revet limeskall
salt og pepper
2 ss meierismør
200 g kål, i strimler
50 g tørket aprikos, i biter eller strimler
2 ss sesamfrø
1/2 ts sesamolje
2 ts limesaft
1/2 ts sesamolje

Fremgangsmåte:
Kjør peanøttene i en food prosessor til de er finhakket. Du kan også kutte dem med en kniv.
Bland sammen peanøtter, chili, paprika, limeskall, litt salt og pepper.
Vend skreistykkene i peanøttblandingen.
Stek skreien i 1 ss smør til den er gyllen på begge sider og gjenomstekt. Hvis skreien flaker seg når du trykker lett på den, er den ferdig.
Løft skreien ut av stekepanna og la den hvile mens du steker grønnsakene.
Ha resten av smøret i panna og stek kål, aprikos og sesamfrø til kålen er gyllen og mør. Smak til med sesamolje, limesaft, salt og pepper.
Anrett grønnsakene på to tallerkner og legg skreien på grønnsakene. Ha over resten av sesamsmøret.

Pannestekt skrei, matblogg, oppskrift, oslo