Lunsj / Tilbehør / Vegetar

Spicy kålsalat

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Spicy kålsalat

Kål: En undervurdert supergrønnsak

Kål er en av de mest allsidige og næringsrike grønnsakene du kan finne. Den har blitt dyrket i tusenvis av år, og den spiller en viktig rolle i mange kulturer rundt om i verden.

I Norge er kål en kjær grønnsak som har blitt brukt i generasjoner. Den er kjent for sin hardførhet og lange holdbarhet, og den kan brukes i et bredt spekter av retter.

Kål er en rimelig råvare som fortjener å skinne! På lik linje med potet blir kålen sett på som litt traust, tradisjonsrik og kanskje litt kjedelig. Men kål er så mye mer enn fårikål og surkål. Kål er en råvare som kan brukes til mye, og her kommer en oppskrift som viser at kålen kan være helt fantastisk.

I denne oppskriften har jeg brukt savoykål, men du kan selvfølgelig bruke spisskål, vanlig hvit kål eller rødkål hvis du ønsker.

Jeg snitter kålen i tynne strimler, her kan du bruke en mandolin eller en skarp kniv. Kålen stekes i panna sammen med gulrot og smaksettes med ingefær, sesamolje, hvitløk, chili, koriander og riseddik.

Denne retten kan spises som en enkel og sunn lunsj, eller den kan serveres som tilbehør til stekt kylling, laks, skrei, svin eller okse. Dette er det perfekte tilbehøret hvis du vil servere en rett med en asiatisk tvist.

Antall porsjoner: 4 som tilbehør, eller 2 som egen lunsjrett
Tid: 15 minutter

Ingredienser:
1 liten savoykål
2 hvitløkfedd, finhakket
1/2 ts revet frisk ingefær
2 sjalottløk, finhakket eller i ringer
2 gulrøtter, revet eller kuttet i strimler
2 ss olivenolje
2 ss soyasaus
1 ss riseddik
1 ts honning
1 ts mirin (frivillig)
1/2 ts sesamolje
1/2 ts chiliflakes
1/2 ts salt
1 lime

Fremgangsmåte:
Del kålen i to og finsnitt den.
Stek kål, hvitløk, ingefær, løk og gulrøtter i olivenolje under omrøring til kålen beegynner å bli myk, men fortsatt har litt tyggemotstand.
Bland sammen soyasaus, riseddik, honning, mirin, sesamolje og chiliflakes i en bolle.
Ha soyadressingen over kålen og varm opp. Smak til med salt og limesaft.
Strø over peanøtter og server.