Pasta Arrabiata

Pasta Arrabiata

Pasta Arrabiata er en rett som virkelig lever opp til sitt navn. "Arrabiata," som betyr "sint" på italiensk, refererer til den heftige varmen som chilien gir denne enkle, men kraftfulle pastaretten. Denne klassiske romerske retten har en lidenskapelig tilhengerskare takket være sin enkle tilberedning og intense smak, og den er en strålende representasjon av hvordan få, men gode ingredienser kan forvandle et måltid til en uforglemmelig opplevelse.

Historie og Opprinnelse

Pasta Arrabiata stammer fra den livlige byen Roma, et sted kjent for sin rike historie og kulinariske tradisjoner. Retten ble trolig skapt på midten av 1900-tallet, og den har raskt blitt en favoritt blant italienere og matelskere over hele verden. Denne pastaretten er et ypperlig eksempel på "la cucina povera" – enkel, rustikk matlaging med rimelige ingredienser, men med en smak som er alt annet enn fattig.

Den autentiske Arrabiata-sausen består hovedsakelig av tomater, hvitløk, olivenolje og rikelig med tørket rød chili. Den kraftige smaken fra chilipepperne gir retten sin karakteristiske "sinne," og det er denne het tempererte sausen som har gjort Arrabiata til en ikonisk rett i det italienske kjøkkenet.

En Feiring av Enkelhet

Det som gjør Pasta Arrabiata så elsket, er dens enkelhet og tilgjengelighet. Du trenger ikke avanserte teknikker eller eksotiske ingredienser for å lage denne retten – det handler om å la gode, ferske råvarer skinne. Den er perfekt for de travle ukedagene når du vil ha noe raskt, eller når du ønsker å imponere gjester med minimal innsats.

Pasta Arrabiata er også utrolig allsidig. Selv om den tradisjonelt serveres med penne, kan du bruke hvilken som helst type pasta du har i skuffer og skap. Den kan også tilpasses etter din egen smak – juster mengden chili for å tilpasse varmen, eller legg til ekstra grønnsaker for en mer fyldig rett.

Oppskrift Pasta Arrabiata

Antall porsjoner: 4
Tid: 20 minutter

Ingredienser:
2 hvitløkfedd, finhakket
1 løk, finhakket
1 rød chili, finhakket
4 ss olivenolje
1 ts chiliflakes
1 håndfull friske basilikumblader, grovhakket
2 bokser hakkede hermetiske tomater
2 ss sukker eller honning
1 økologisk sitron, skall og saft
½ ts salt
½ ts kvernet sort pepper
400 g pasta
100 g revet parmesan

Fremgangsmåte:

Skrell og finhakk hvitløk og løk. Fjern frøene på chilien og finhakk den. Stek hvitløk, løk og chili i olivenolje i en kjele under omrøring på medium varme i 5 minutter.

Grovhakk basilikumbladene. Ha chiliflakes, basilikum, tomater og sukker i kjelen og la koke i 10 minutter. Vend inn sitronskall og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Kok pastaen etter anvisningen på pakke og vend den inn i tomatsausen. Du kan også vende inn litt av kokevannet fra pastaen hvis du ønsker en litt tynnere saus. Riv over parmesan før servering.

What do you think?

Show comments / Leave a comment