Kjøtt

Slik helsteker du kylling

. 4 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Slik helsteker du kylling

Helstekt kylling er den perfekte søndagsmiddag. Men det kan også være festmåltid en lørdag. Jeg er vokst opp med grillet kylling fra varmeskapet fra vår nærbutikk servert med salt potetgull og baguette. Den ble ofte servert fredag kveld etter en lang uke med skole og korps. Men helstekt kylling kan gjøres til så mye med.

Velg en kylling som har hatt det godt, og som har spist så rent som mulig. På Dyrevern.no finner du en oversikt over produsenter som leverer kylling som har hatt det godt, og som har hatt et bedre liv. Dette kjennes både på smaken og samvittigheten. En god tommelfingerregel er å velge en økologisk produsent. Hovelsrud Gård, Humlagarden, Holte, Lerstang og Lovise og Stange er alle produsenter som er godkjent av Dyrevern.no. Disse kyllingene har bedre plass, det vil si at det kan være 6 kyllinger pr kvadratmeter. De vokser opp i et hus med vinduer, og tillegg har de tilgang til uteområder, samt aktivitetsmuligheter og miljøberiking i form av kvister, halmballer etc. Transporttiden til slakteriet er kort.

Når jeg først skal nevne de kyllingprodusentene som er bra, så må vi også nevne de som ikke er like bra. Dette er generelt alle produsentene som produserer såkalte industrikyllinger. Disse kyllingene er ofte av rasen Ross 308. Dette er en kyllingrase som vokser for raskt, slik at skjelettet ikke klarer å følge med. Disse lever også trangere, opp til 20 kyllinger pr kvadratmeter. Kyllingene lever ofte i hus uten vinduer, og kun med kunstig belysning. Disse kyllingene lever kun innendørs, og har ikke tilgang til verken dagslys eller uteområder. I tillegg er det tillatt med opp til 12 timer transport til slakteriet.

Som du sikkert skjønner, så er det stor forskjell på bra kylling og industrikylling. Det er ingen tvil om at en kylling som har hatt det bedre smaker bedre. Både fordi kvalitet på kjøttet faktisk er bedre, men også fordi du vet at kyllingene har hatt det godt.

Ja, økologisk kylling fra gode produsenter koster mer, men det er det verdt. Jeg lover.

Med andre ord: vær bevisst når du skal kjøpe kylling! Klikk deg inn på denne lista til Dyrevernalliansen og ta en sjekk neste gang du skal handle inn kjøtt, meieriprodukter og egg. Du kan også se etter Dyrevernmerket på pakningen.

Så tilbake til søndagsmiddagen. Helstekt kylling er magisk når den er saftig og full av smak. Hvis dere er en liten familie, så kan dere bruke restene til lunsj og middag i uke som kommer. Plukk av det som er igjen av kjøtt på kyllingen og oppbevar det i en tett boks i kjøleskapet. Da har du rent kyllingkjøtt til alt fra risotto, kyllingsalat og supper utover uka.

Det er billigere å kjøpe en hel kylling enn å kjøpe bryst og lår hver for seg. Hvis du ikke vil helsteke kyllingen, så kan du partere den hele rå kyllingen. Da har du både bryst, lår og vinger. I tillegg har du et skrog du kan koke fantastisk kraft på. Dette skal jeg ta for meg i et eget innlegg senere.

Helstekt kylling med sitron og urtesmør

Antall porsjoner: 4
Tid: 2 timer

1 hel kylling
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper
150 g smør
2 hvitløkfedd
4 ss finhakkede urter (f.eks. timian, persille og basilikum)
1 økologisk sitron, skall og saft av

1:Tørk kyllingen med kjøkkenpapir. Krydre den rundt det hele med salt og pepper. Legg kyllingen i en ildfast form. Bind gjerne opp lårene med bomullstråd for en finere form på den ferdige kyllingen.

2:Finhakk hvitløken. Smelt smøret i en kjele. Ha i urter og hvitløk. La smøret trekke på lav temperatur i 10 minutter. Riv skallet av sitronen. Ha sitronskallet og saften fra sitronen i smøret. Putt resten av sitronen inn i kyllingen.

3:Pensle kyllingen med smeltet urtesmør. Stek kyllingen midt i ovnen ved 180 °C i ca. 1 1⁄2 time til den har en kjernetemperatur på 65–68 °C. Pass på at du måler kjernetemperaturen i selve kyllingkjøttet og ikke inntil et bein.

4:Pensle kyllingen underveis med mer smeltet urtesmør.

5:Ta kyllingen ut av ovnen når den har nådd riktig kjernetemperatur. La kyllingen hvile i 10 minutter før du skjærer i den.

Hvordan helsteke kylling, grillet kylling, steg for steg

6:Hvis du vil skjære opp kyllingen før servering, skjærer du først av kyllinglårene og vingene. Skjær deretter ut brystene ved å skjære ned langs brystbeinet. La kniven følge brystbeinet helt ned til kyllingbrystet er løsnet.

Denne oppskriften er hentet fra min nysete bok "Sulten, den store steg for steg-kokeboka". Boka kan bestilles HER.