Fisk & skalldyr / Trykkoker

Urtebakt torsk i tomat og kokosmelk

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Urtebakt torsk i tomat og kokosmelk

Vi er akkurat ferdig med bilder og oppskrifter til min nye kokebok "Under trykk". På veien har jeg testet ut MANGE retter, og dessverre var det ikke plass til alle i boka. Dette er er av de rettene. Så istedenfor å la rettene som ikke fikk plass i boka ligge nede i en skuff, så tenkte jeg at du skulle få gleden av noen av dem.

Denne oppskriften er med andre ord laget i trykkoker. Du kan lage den i vanlig kjele også, men i trykkoker går det raskere samtidig som du beholder både saftigheten i fisken, næringsstoffene og alle smakene.

I denne oppskriften er det viktig at du starter med å måle opp, kutte og forberede alt før du setter igang, for så fort råvarene er i trykkokeren tar det kun 5 minutter.

Jeg har i denne oppskriften brukt frossen villfanget skreifilet fra Vaag i Lofoten. Den lot jeg tine over natta i kjøleskapet, og tørket den godt før jeg delte den i porsjonsstykker. Du kan også bruke ferdig torskefilet, men bruk da torskeloin, som er den tykkeste delen av torskefileten uten skinn og bein.

Villfanget skrei Vaag Lofoten, oppskrift, trykkoker

Antall porsjoner: 4
Tid:
Forberedelser: 20 minutter
I trykkokeren: 5 minutter

Ingredienser:
600 g torskeloin uten skinn og bein, i porsjonsstykker
1 dl finhakkede urter (feks dill og koriander)
1 ts chiliflakes
salt og pepper
4 ss finhakkede peanøtter eller pistasjnøtter
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i terninger
2 stor fennikel, finhakket
1 stor løk, finhakket
1 jalapeno eller chili,, finhakket
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
4 dl kokosmelk
2 ss revet sitronskall
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:
Krydre torskeloinen med salt, pepper og chiliflakes og topp med nøtter og urter.
Stek gulrøtter, fennikel, løk og jalapeno/chili i olje i kjelen til trykkokeren i 5 minutter under omrøring.
Ha hermetiske tomater, kokosmelk og sitronskall i kjelen og kok opp.
Legg torskebitene i sausen og sett på lokket. Kok opp til trykkokeren kommer under trykk. Skru ned temperaturen og la koke under høyt trykk i 5 minutter.
Skru av varmen og la trykket slippe ut naturlig. Ta av lokket og smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.

Servering:
Server den urtebakte torsken med ris og nykokt brokkolini. Du kan også servere den med godt brød og en grønn salat.

Oppskrift på torsk i tomatsaus i trykkoker, under trykk, kokebok, pihvi