Fisk & skalldyr / Middag

Bacalao

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Bacalao

Bacalao er en klassisk rett fra Portugal som finnes i mange ulike versjoner verden over. Her kan du i tillegg tilsette paprika, fiskekraft, tomatpuré eller andre smaker og råvarer for å lage en egen variant.

Antall porsjoner: 4  
Tid: 1 time (+ bløtleggingstid)

INGREDIENSER
600 g klippfisk (bruk gjerne klippfiskloin)
4 løk
800 g kokefaste poteter (f.eks. Asterix, Folva, Laila, Beate, Ostara eller Rutt)
1 rød chili
3 hvitløkfedd
2 bokser hermetiske tomater
2 laurbærblad
2 dl sorte oliven (uten stein)
2 dl olivenolje
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper
en håndfull bladpersille

1:Legg klippfisken i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Bytt vann et par ganger underveis.

2:Skjær klippfisken i grove terninger eller fingertykke skiver. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Finhakk chili og hvitløk. Skrap ut frøene på chilien før du kutter den hvis du ønsker en litt mildere bacalao. Skjær løken i skiver.

3:Legg klippfisk, poteter, løk, chili, hvitløk, tomater, laurbærblad, oliven, olivenolje, salt og pepper lagvis i en stor kjele.
Start og avslutt med tomater. Sett på lokk og la bacalaoen småkoke i
1 time. Ta av lokket når det gjenstår 15 minutter av koketiden. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Finhakk persillen og strø den over før servering. Server gjerne nystekt brød ved siden av bacalaoen.