Kjøtt / Middag

BOEUF BOURGUIGNON

. 3 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
BOEUF BOURGUIGNON

Dette er gryten som er enklere å lage enn den er å uttale. Dette er en kjøttgryte som opprinnelig var fransk husmannskost fra regionen Bourgogne. Denne kjøtt- gryta heter egentlig boeuf à la bourguignonne, men de fleste kaller den for boeuf bourguignon. Jeg synes en god boeuf bourguignon smaker aller best med potetmos til, og en god Pinot Noir i glasset.

Antall porsjoner: 4
Tid: 3 timer

INGREDIENSER

1,2 kg høyrygg eller bibringe av okse
150 g bacon eller pancetta
2 gulrøtter
200 g sellerirot
1 gul løk
4 hvitløkfedd
1 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 ss hvetemel
6 dl rødvin (gjerne en pinot noir)
6 dl okse- eller kalvekraft
1 ss finhakket frisk timian
2 laurbærblad
1 ts salt
1 ts kvernet sort pepper
12 delikatesse- eller småløk
2 ss smør
100 g sopp (sjampinjong eller aromasopp)

1:Kutt høyryggen i ca. 3 x 3 cm store terninger. Skrell gulrøtter, gul løk og sellerirot. Kutt gulrøttene i to på langs og så i biter. Kutt løken i båter. Kutt selleriroten i ca. 2 x 2 cm terninger. Finhakk hvitløken. Kutt baconet i terninger. Del soppen i grove biter. Skrell småløken.

2:Brun baconet i olivenolje i en stor gryte til det er gyllent. Du skal lage hele boeuf bourguignonen i denne gryta, pass på at den er stor nok. Løft baconet ut av gryta og legg det på et fat.

3:Tørk høyryggterningene med litt papir og stek dem i samme gryta som du brunet baconet i, til kjøttet er gyllent på alle sider. Løft kjøttet ut av gryta og legg det på fatet sammen med baconet.

4:Ha gulrøtter, gul løk, hvitløk og sellerirot i gryta og stek under omrøring til grønnsakene har fått litt farge.

5:Ha høyryggen og baconet tilbake i gryta sammen med tomatpuré og gul løk og dryss mel over kjøttet. Stek under omrøring i 2 minutter.

6:Ha rødvin, kraft, timian og laurbærblad i gryta. La koke i 2–3 timer til kjøttet er helt mørt. Pass på å røre av og til, slik at kjøttbitene ikke brenner seg fast i bunnen. Ettersom gryta skal koke lenge, må du passe på at den ikke koker helt tørr. Fyll på litt ekstra vann eller oksekraft hvis all væsken koker bort mot slutten.

7:Stek småløken i smør i en stekepanne på middels varme til de er møre. Dette tar ca. 10 minutter. Ha soppen i stekepanna sammen med løken, skru opp temperaturen og stek til soppen og løken er gyllen. Vend sopp og småløk inn i gryta. Smak til med salt og pepper.

Tips: Du kan også steke gryta i ovnen, da slipper du å passe på den på plata. Sett gryta med lokk inn i ovnen ved 180 °C og la den stå i ca. 2 timer til kjøttet er mørt.

Hvis du ikke tåler mel, kan du droppe mel i gryta, og heller jevne med maisenna mot slutten av koketiden i stedet.