Dessert

Dulche de Leche - hjemmelaget Hapå

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Dulche de Leche - hjemmelaget Hapå

Har du barndomsminner som inkluderer nybakt brød med smør og et tykt lag Hapå? Det har jeg... Og selv om Hapå-en du kjøper i butikken også kun inneholder sukker, vann, melkepulver, salt og surhetsregulerende middel, så er det både litt bedre og veldig mye morsommmere å lage den selv.

Dulche de Leche kan brukes som pålegg, men også som saus på desserter, vaniljeis, havregrøt, pavlova eller sjokoladekake.

Hjemmelaget Hapå - eller Dulche de Leche som det egentlig heter, er enklere enn man tror. Det eneste du trenger er faktisk en boks med hermetisk kondensert melk med sukker. Her er dett viktig at den inneholder sukker, eller så vil ikke melken karamelliseres, og du vil ikke få en gyllen Hapå når boksen åpnes.

Oppskriften er enkel: Sett boksen med kondensert melk i en stor kjele. Dekk boksen med vann og sett den på komfyren. Pass på at det er vann ca. 5 cm over boksen. Kok opp vann og la det småkoke i minst 3 timer. Pass på at det hele tiden er vann over boksen. Hvis noe av vannet koker bort, så fyller du på med mer vann underveis.

Når boksen har kokt i minst tre timer, så setter du kjelen i vasken og lar kaldt rennende vann avkjøle boksen. La den avkjøles i minst 15 minutter.

Nå kan du åpne boksen med en boksåpner og servere den umiddelbart, eller du kan sette den i kjøleskapet, så har du hjemmelaget Hapå når du får lyst på.

Du kan også ha innholdet over i en bolle og røre det glatt med en skje. Vend inn litt havsalt hvis du ønsker en enda bedre Dulche de Leche.

Hvis du synes Dulche de Lechen er for tykk, så kan du vende inn litt melk eller fløte. Dette kan være et fint tips hvis du vil bruke den som saus på desserter.