Fisk & skalldyr / Middag

Bouillabaisse

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Bouillabaisse

Denne fiskesuppen er en fransk klassiker som opprinnelig ble laget av fiskerne i Marseille. Etter en lang dag på havet laget de den tomatiserte fiskesuppen med fisk de hadde tilgjengelig. Det betyr at det finnes uendelig mange varianter av denne suppen, og du kan enkelt lage din egen variant ved å bruke fisk og skalldyr du får tak i.

Antall porsjoner: 4
Tid: 45 minutter

INGREDIENSER
1 rødløk
4 hvitløkfedd
1⁄2 rød chili
2 gulrøtter
1 fennikel
400 g fisk uten skinn og bein (f.eks. laks og torsk)
1 dl olivenolje
1⁄2 ts safran
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 liter skalldyrkraft
2 laurbærblad
500 g dampede blåskjell – ta vare på kraften
2 ss finhakket timian
2 ss finhakket basilikum
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper
2 dl pillede reker

1:Finhakk rødløk, hvitløk, chili, gulrot og fennikel. Skjær fisken i ca. 3 x 3 cm store terninger.

2:Fres grønnsakene i oliven- olje i en stor kjele under omrøring på middels varme i 5 minutter. Tilsett safran og la frese i ytterligere 2 minutter.

3:Ha hermetiske tomater, skalldyrkraft, kraften fra de dampede blåskjellene og laurbærblad i kjelen og la koke i 15 minutter.

4:Skru ned varmen slik at suppen er like under kokepunktet. Tilsett fiske- terningene, timian og basilikum og la trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

5:Tilsett de dampede blåskjellene, sett på lokk og la trekke i 1 minutt.

6:Ha i de pillede rekene og server bouillabaissen. Sett gjerne kjelen på bordet og la gjestene forsyne seg selv.

Dette er en rustikk hverdagssuppe, men hvis du vil gjøre den til en festmiddag, kan du tilsette sjøkreps, hummer og piggvar.