Byggrynsrisotto - enkel middag eller tilbehør

Byggrynsrisotto - enkel middag eller tilbehør

Byggrynsrisotto har ingenting med den klassiske italienske risottoen å gjøre, men lages på samme måte. Jeg pleier derfor å kalle den for byggotto.

Byggryn er et superkorn som er fullpakket med fiber og protein. Det er en god kilde til vitaminer og mineraler, og det er et naturlig glutenfritt alternativ til ris. I denne oppskriften bruker jeg byggryn til å lage en smakfull og mettende "risotto". Denne byggottoen er perfekt for en vegetarisk middag, og den kan serveres med en salat eller brød. Du kan også servere den som tilbehør til både kjøtt og fisk.

På bildene har jeg laget to varianter. Den ene har jeg vendt inn stekt sopp og finhakkede urter i, og den andre har jeg latt en rødbet i terninger koke med sammen med byggrynene. Begge har jeg servert med pannestekt skrei. Grunnoppskriften er den samme, så her kan du leke deg og lage din egen variant.
I grunnoppskriften har jeg brukt grønnsakskraft, men her kan du også bruke kylling-, okse-, sopp- eller fiskekraft.

Antall porsjoner: 4
Tid: ca 50 minutter

Ingredienser:
2 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot, finhakket
1 stangselleri, finhakket
200 g byggryn
1 liter grønnsaksbuljong
1 dl hvitvin (valgfritt)
100 g revet parmesanost
2 ss smør
1 håndfull frisk timian, hakket
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Varm olivenolje i en stor gryte over middels varme.
Stek løk og hvitløk under omrøring i ca. 5 minutter, eller til de er myke.
Tilsett gulrot og selleri og stek i ca. 5 minutter til.
Tilsett byggryn og rør godt om.
Hell i grønnsaksbuljong og hvitvin (hvis du bruker det) og kok opp.
La risottoen småkoke i ca. 40 minutter, eller til byggrynene er møre. Rør med jevne mellomrom.
Dra kjelen av varmen og rør inn parmesanost, smør og timian.
Smak til med salt og pepper.
Server byggottoenvarm.

Tips:
Du kan tilsette andre grønnsaker til risottoen, for eksempel brokkoli, paprika eller sopp.
For en vegansk variant, kan du bruke vegansk parmesanost.

Byggotto med sopp og pannestekt skrei

What do you think?

Show comments / Leave a comment