Trykkoker / Middag / Kjøtt

Chorizogryte i trykkoker

. 3 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Chorizogryte i trykkoker

Jeg har kjøpt meg min første trykkoker, og er allerede frelst. Jeg har lenge tenkt at kjøkkenet mitt inneholder nok kjøkkenutstyr og duppeditter, og sto imot airfryer-presset når den var på sitt hotteste. Jeg elsker jo langtidskokte gryter, og synes det er noe av det mest sosiale og beste som finnes. I tillegg liker jeg metoder som både sparer tid, strøm OG bevarer enda mer smak. Trykkokeren er alt dette i en og samme "maskin".
Jeg vil snart skrive et eget innlegg om selve trykkokokeren, for den er enkel å bruke og skaper magi på kjøkkenet.

Trykkoker

Trykkokeren koker jo maten under trykk, noe som gjør at mange er skeptiske. Men de nye trykkokerene som er på markedet er så sikre at jeg tør påstå at å bruke en trykkoker er HELT trygt - når du bruker den riktig. Les bruksanvisningen til din trykkoker, så du lærer deg hvor sikkerhetsventilen er, og hvordan du stiller inn høyt og lavt trykk.

Jeg har i helgen teste å langtidskoke kjøtt - på kort tid - i trykkokeren. Det er fasinerende hvor fort det går! Og nå har jeg testet min første oppskrift i trykkokeren, som ble så bra at jeg må dele den med deg.
Vil du se mer detaljert om hvordan jeg lager retten og bruker trykkokeren, så finner du oppskriftsfilmen som Reel på min Instagram.

Jeg har kjøpt en Funktion trykkoker. Det er ikke den dyreste på markedet, men den gjør jobben til en lek. Den er nå på tilbud hos Jernia til 799,-. Kanskje dette er årets julegave?

Denne oppskriften inneholder chorizo, men hvis du vil lage den vegansk kan du bare droppe pølsa. Da kan du evnt tilsette 1 ts hot paprikapulver for å få litt av den samme smaken som du finner i chorizoen.

Chrorizogryte i trykkoker
Mengde: 4 porsjoner
Tid: 20 minutter

Ingredienser:
300 g chrorizo eller annen spicy pølse
1 boks hermetiske kikerter
1 boks hermetiske hvite bønner
1 purreløk
1 rødløk
2 hvitløkfedd
1 boks hermetiske hakkede tomater
2 dl vann eller kraft
2 ss kimchi (kan droppes)
2 dl grønnkålblader (revet i mindre biter)
2 ss peanøttsmør
100 g babyspinat
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Start med å forberede råvarene. Når det er gjort, er retten kjemperask å lage.
Kutt chorizoen i terninger, skyll kikertene og bønnene i kaldt vann. Kutt purreløken i ringer, rødløken i båter, finhakk hvitløken.
Ta lokket av trykkokeren og sett kjelen (underdelen av trykkokeren) på en stekeplate på komfyren.
Ha olje i kjelen og tilsett chorizo, purre, rødløk og hvitløk. La frese i 2 minutter under omrøring.
Ha kikerter, bønner, hakkede tomater, vann, kimchi og grønnkål i kjelen.
Sett lokket på trykkokeren og pass på at det sitter ordentlig på. Sett trykkokeren på høyt trykk (det er markert som to streker på min trykkoker).
La trykkokeren stå på plata og vent til sikkerhetsventilen (på min trykkoker er dette er rød knapp på håndtaket) spretter opp. Da er trykkokeren under trykk, og tiden starter. Skru ned varmen på plata litt og la trykkokeren stå i 5 minutter.
Skru av varmen på plata og dra trykkokeren til siden så den ikke lenger står på en varm plata.
Vent til sikkerhetsventilen synker ned igjen til der den var før du startet kokingen. Dette tar 5-10 minutter. Når ventilen er nede, kan du trygt åpne trykkokeren. Du kan også vri bryteren på håndtaket til tegnet som viser damp. Da slippes dampen ut, og presset i trykkokeren slippes ut raskere, slik at sikkerhetsventilen går raskere ned. Dette bør du ikke gjøre hvis det er mye væske i trykkokeren, for da kan det komme varm væske ut av luftehullet i lokket. Så det tryggeste og beste er å la trykkokeren avkjøles naturlig til sikkerhetsventilen går ned av seg selv. Du kan også sette trykkokeren i vasken og helle kaldt vann over den for å senke trykket raskere, men dettte skal jeg skrive mer om i Trykkoker-innlegget.
Sett kjelen tilbake på plata og kok opp. Rør inn peanøttsmøret og smak til med salt og pepper. Vend inn spinaten og server chorizogryta.

Server chorizagryta rett ut av kjelen, eller anrett den på tallerkner og topp med hakkede cashewnøtter, finhakket vårløk og/eller frisk koriander. Nystekt naan-brød eller nykokt ris passer perfekt som tilbehør.