Trykkoker / Middag / Kjøtt

Gryte med svinenakke, eple og jordskokk - i trykkoker

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Gryte med svinenakke, eple og jordskokk - i trykkoker

Jeg er forelsket - i min nye trykkoker!
Derfor vil det nok komme en del trykkoker-oppskrifter her inne fremover.
Kanskje har du vurdert å kjøpe deg trykkoker, eller kanskje har du en stående innerst i skapet som det er på tide å hente frem igjen?

Denne gryta er laget med nakkekoteletter av svin som får kose seg i eplejuice sammen med jordskokk, persillerot og gode krydder i trykkokeren. Etter kun 40 minutter har du en magisk gryte med kjøtt så mørt at du slipper å tygge.

I denne gryta har jeg brukt jordskokk, som er en fantastisk grønnsak, men hvis du ikke får tak i jordskokk kan du bruke sellerirot eller andre rotgrønnsaker istedet.

Jeg jevner denne gryte med hvetemel som has i før koking. Hvis du ikke tåler hvetemel kan du røre inn litt maizenna rørt ut i kaldt vann når gryta er ferdigkokt og du tar ev lokket. Jevn gryta til du har den så tykk som du ønsker.

Mengde: 4 porsjoner
Tid: 15 minutters forberedelser og 40 minutter koking

Ingredienser:
400 g svinenakke i skiver eller nakkekoteletter uten bein
300 g jordskokk
200 g persillerot
12 små delikatesseløk (eller 2 vanlige løk i skiver)
1 ss smør
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
1 ts paprikapulver (bruk hot paprikapulver hvis du vil ha litt futt i gryta)
1 ts fennikelfrø
1 ts sennepsfrø
2 ss hvetemel
2 ss Hoi sin saus
2,5 dl eplejuice
2,5 dl kylling- eller oksekraft

Fremgangsmåte:
Start med å forberede grønnsakene og kjøttet. Kutt kjøttet i grove terninger. Skrell jordskokk og persillerot og kutt dem i grove terninger.
Ha salt, pepper, paprikapulver, fennikelfrø og sennepsfrø i en morter og knus til fint krydder.
Brun kjøttet i smør i underdelen av trykkokeren.
Tilsett grønnsakene og brun i ytterligere 2 minutter under omrøring.
Ha i hvetemel og krydder og stek i 20 sekunder under omrøring.
Ha i hoi sin saus, eplejuice og kraft.
Sett lokket på trykkokeren og still den inn på maks trykk (markert med to streker på min trykkoker). La trykkokeren stå på ganske høy varme til den røde sikkerhetsventilen spretter ut. Da er gryta under trykk, og tiden starter. Skru ned varmen litt. Hvis det kommer damp ut av ventilen på lokket, så kan du skru ned varmen litt. Pass på at du har på så høy varme at sikkerhetsventilen er ute under hele kokeprosessen. La gryta koke i trykkokeren i 40 minutter.
Skru av plata og la gryta stå til sikkerhetsventilen trekker seg tilbake. Da er trykket borte, og du kan trygt åpne trykkokeren.
Hvis du synes gryta er litt for tynn, kan du koke opp gryta og jevne med litt maizenna rørt ut i kaldt vann.
Smak evnt til med mer salt og pepper hvis det trengs. Pynt med litt friske urter som timian eller persille.

Server gjerne denne gryta med nystekt brød og ris. Du kan også servere den med potetmos, byggryn eller en grønn salat.