Bakst / Frokost

Grovbrød med gresskarkjerner

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Grovbrød med gresskarkjerner

Dette er et grovt og litt kompakt brød som passer perfekt i matpakken. Du kan bytte ut gresskarkjernene med linfrø, sesamfrø eller andre frø.

Hvis du vil ha grove rundstykker, kan du forme deigen til rundstykker før siste heving.

Mengde: 2 brød
Tid: 2 timer

INGREDIENSER
6 dl vann, romtemperert
150 g sammalt rugmel, grov
100 g fullkornshvetemel
250 g sammalt hvetemel, grov
1 ss havrekli
50 g fersk gjær
400 g hvetemel
1 ss salt
2 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
2 ss honning
formfett eller smør til brødformene

1:Ha 5 dl vann, sammalt rugmel, fullkornshvetemel, sammalt hvetemel og havrekli i en bolle. Bland godt sammen. La blandingen stå på benken i 30 minutter.

2:Løs opp gjæren i 1 dl vann. Ha gjærblandingen i en bakebolle sammen med blandingen fra steg 1; hvetemel, salt, 1 dl gresskarkjerner, solsikkekjerner og honning. Elt i 15 minutter til en fast og smidig deig. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 1 time.

3:Del deigen i to deler. Kna hver del på kjøkkenbenken og form dem til to brød. Rull hver del i gresskarkjerner. Smør to brødformer med formfett eller smør og legg deigene i formene. Dekk til formene med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve på benken i 45 minutter. Pensle brødene med litt vann. Stek brødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter til de er gylne og gjennomstekt.

4:Ta brødene ut av formene og avkjøl dem på en rist. Nå kan du fryse ned grovbrødene, eller servere en sunn og god frokost umiddelbart. Et lurt triks er å skjære brødet i skiver før det fryses hvis dere har en liten husholdning, så kan du ta opp akkurat de brødskivene du trenger, og tine dem raskt i brødristeren.