Fisk & skalldyr / Middag / Grill

Helgrillet piggvar

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Helgrillet piggvar

Får du gjester på besøk, og har lyst til å imponere med et måltid som krever minimalt av deg? Server helgrillet piggvar!

Helgrillet fisk er en av mine favorittmåter å servere fisk på! Du kan bruke den samme fremgangsmåten, enten du får tak i piggvar, rødspette, smørflyndre eller annen hel fisk. Gå innom din lokale fiskehandler eller butikk og spør hva slags hel fisk de har som er aller best den dagen. Jeg foretrekker å grille flyndre, for de har en jevnere form og blir raskere ferdig enne f.eks. en hel laks.

Husk å bruke et steketermometer (gjerne digitalt) når du skal grille hel fisk. Da har du kontroll på at fisken blir perfekt uten av du trenger å være bekymret for at den er for rå eller tørr når den serveres.

Antall porsjoner: 4
Tid: 1 time

Ingredienser:
1 hel piggvar - velg en som er stor nok til å mette gjestene du får på besøk, men som også får plass på grillen.
1 sitron (gjerne økologisk)
1 bunt timian
salt og pepper
2 ss smør

Fremgangsmåte:
Skyll piggvaren så du får vekk alt slimet, og tørk den godt.
Smør et stort ildfast fat/brett som tåler grillen, som er stort nok til å plassere fisken på, og som får plass på grillen med smør. Strø litt salt og pepper på brettet.
Legg fisken på det ildfaste brettet. Gni inn hele fisken med salt og pepper. Lag noen snitt i fisken med en skarp kniv. Fyll snittene med sitronskiver og timian. Legg litt smør oppå fisken.
Sett fisken på indirekte varme på grillen og lukk igjen lokket. La fisken stå til den har en kjernetemperatur på 47 grader. Ta fisken av grillen og la den hvile i minst 10 minutter før servering.
Du kan enten sette fatet rett på bordet og la gjestene forsyne seg selv. Eller du kan løfte av skinnet forsiktig med en gaffel og legge fisken over på et fat.

Server gjerne helgrillet piggvar med enkelt tilbehør som bakte poteter og en frisk grønn salat. Ettersom fisken sannsynligvis tar det meste av plassen på grillen din, så kan det være lurt å lage tilbehøret inne mens fisken ligger på grillen.
En salat med baby leaf, fennikel, granateple, eple, sitronsaft, olivenolje, salt og pepper passer perfekt til den grillede piggvaren.