Tilbehør

Hjemmelaget bearnaise saus

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Hjemmelaget bearnaise saus

Mange velger biff med bearnaise saus når de er ute og spiser på restaurant, fordi de tenker at det er for vanskelig å lage selv. Her skal jeg ta deg med gjennom prossessen steg for steg, slik at det føles litt tryggere når du skal lage det for første gang. Det er enklere enn du tror, men det krever litt trening for å få det til første gang. Men du verden så gøy det er når du første gang setter en perfekt bearnaise saus på bordet...

Antall porsjoner: 4
Tid: 20 minutter

INGREDIENSER

250 g klaret smør
4 friske estragonstilker
2 sjalottløk
1 laurbærblad
10 sorte pepperkorn
1 dl hvitvinseddik
4 eggeplommer
3 ss kaldt vann
4 ss hakket, frisk kjørvel
1⁄2 sitron
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper

1:Start med å lage en reduksjon. Plukk bladene av estragonstilkene. Ta vare på bladene. Grov- hakk stilkene og sjalott- løken og ha dem i en kjele sammen med laurbær- bladet, pepperkornene og eddiken. La koke til det gjenstår ca. 2 ss av eddiken. Sil blandingen og ta vare på den smaksatte eddiken. Dette er reduksjonen og utgangspunktet for béarnaisesausen.

2:Kok opp en kjele med vann. Skru ned til svak varme. Finn fram en bolle som er større enn kjelen med vann. Ha reduksjonen, eggeplommene og kaldt vann i bollen.

3:Sett bollen over kjelen med vann. Pass på at bollen ikke berører vannet. Pisk med en visp til eggene begynner å bli luftige og litt lysere i fargen. Dette tar ca. 3 minutter.

4:Skru av varmen og hell i litt og litt av det klarede smøret mens du fortsetter å piske. Fortsett å spe forsiktig til alt smøret er tilsatt. Du skal da ha en kremet og fløyelsmyk saus. Hvis sausen blir for tykk, kan du tilsette litt kaldt vann. Mål temperaturen underveis, og pass på at sausen aldri blir på over 65 °C, for da vil den fort skille seg.

5:Finhakk estragonbladene og kjørvelen. Løft bollen ut av kjelen og vend inn estragon og kjørvel. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server bearnaisesausen umiddelbart.

Server béarnaisesausen til en nystekt biff og stekte eller pommes frites. Du kan også servere den til pannestekt torsk.

Var du uheldig og bearnaisesausen skilte seg? Ikke fortvil - redningen kan du finne HER.