Middag / Kjøtt

Klassisk fårikål

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Klassisk fårikål

Det er høst, og det betyr fårikål-tid for mange av oss!
Dette er jo en klassisk rett som lager seg selv, og som er så enkel at du nesten ikke trenger oppskrift, men her får du oppskriften hvis du skal lage får i kål for første gang...

Mange lager varianter av fårikål med chili, ingefær og andre spennende smaker fra rundt om i verden. Ettersom fårikål er en så klassisk norsk rett, så synes jeg den er aller best når den lages nettopp klassisk. Her er kåle og kjøttet det viktigste - og derfor er kvaliteten på dette det du bør legge ned mest energi i å finne. Godt lammekjøtt og økologisk kål gjør fårikålen enda litt bedre.

Er du en av dem som ikke liker fårikål? Synes du det smaker ull og minner om traumatiske barndomsmiddager? Da bør du gi det en sjanse til, og lage en ny runde med ferskt lammekjøtt. Jeg husker også at fårikålen smakte ull når jeg var liten, men det tror jeg var fordi mamma hadde gammal sau hun fikk på tilbud i lokalbutikken.

Lag gjerne opp ekstra fårikål når du først er i gang. Fårikål smaker like godt, om ikke bedre, dagene etter den er laget når den varmes opp igjen.

Hvis du liker at sausen i fårikålen har litt tykkelse, kan du strø 1 ss mel mellom lagene i kjelen, da vil sausen tykne under koking.

Antall porsjoner: 4
Tid: 2 timer

Ingredienser:
1,5 kilo lammekjøtt med bein - her kan du bruke lammelår eller -bog i skiver, eller du kan kjøpe ferdig fårikålkjøtt
1 1⁄2 kg hodekål
3 ss hel sort pepper
2 ts salt
3 dl vann

1:Del lammekjøttet i store grove biter. Del kålen i båter.

2:Legg lammekjøtt, hodekål, salt og pepper lagvis i en stor kjele. Start med et
lag kjøtt, og legg det med fettet ned mot bunnen av kjelen. Hell på vannet.

3:Sett lokk på kjelen og la det trekke på middels varme i ca. 2 timer til kjøttet er helt mørt. Hvis kjøttet løsner fra beinet, så er det ferdig. Server gjerne fårikålen med nykokte poteter og et dryss finhakket persille.