Lammefrikassé

Lammefrikassé

De fleste serverer helstekt lammelår til påske, men det er nå når høsten banker på at lammene er ferske - og på sitt beste! Så nyt norsk ferskt lammekjøtt, enten du velger å lage frikassé, får i kål, eller stykningsdeler.

I denne oppskriften kan du bruke kjøttet fra både nakke, bryst, lår eller bog på lammet. Du kan erstatte persillen med dill hvis du vil ha en litt annerledes lammefrikassé.

Hvis du bytter ut lammet med kylling i denne oppskriften, har du en kyllingfrikassé.

Server gjerne lammefrikassé med kokte poteter eller potetmos.

Antall porsjoner: 4
Tid: 2 timer

Ingredienser:
1 kg lammekjøtt med bein
2 liter vann
2 ts salt
1 ss hel sort pepper
4 gulrøtter
4 persillerøtter
1 sellerirot
2 purreløk
3 ss smør
3 ss hvetemel
7 dl av kraften du har kokt kjøttet i
1 dl fløte
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts kvernet sort pepper
en håndfull bladpersille

1:Skrell gulrøtter, persille- røtter og sellerirot. Kutt alle grønnsakene i terninger og purreløken i ringer. Finhakk persillen.

2:Del lammekjøttet i skiver eller grove biter. Legg kjøttet i en kjele sammen med halvparten av de kuttede grønnsakene og dekk med kaldt vann. Tilsett 1 ts salt pr. liter vann, samt hel sort pepper.

3:Kok opp kjelen med lammekjøtt og fjern skummet som flyter opp på toppen av vannet. Dette gjør at du får en klar lammekraft. La lammekjøttet koke i 1 time til det er så mørt at beina løsner lett fra kjøttet.

4:Løft kjøttet ut fra vannet. Avkjøl det litt før du fjerner beina og kutter kjøttet i grove biter. Sil kraften og ta vare på 7 dl.

5:Smelt smøret i en kjele. Tilsett melet mens du pisker. La frese på medium varme i 3 minutter. Hell i den varme kraften mens du pisker. La koke i 10 minutter til du har en glatt og klumpefri saus.

6:Ha kjøttet, resten av grønnsakene og fløten i sausen og la koke i
15 minutter til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper. Vend inn finhakket persille før servering.

Vel bekomme - og gød høst!

What do you think?

Show comments / Leave a comment