Trykkoker / Middag / Kjøtt

Oksekjakegryte med byggryn

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Oksekjakegryte med byggryn

Oksekjaker er en stykningsdel som ikke er så lett å få tak i i vanlige butikker, men de aller fleste kan bestille inn hvis du spør i kjøttdisken. Dette er en stykningsdel som trenger tid og kjærlighet. Med trykkoker holder det med kjærlighet...

Denne gryta ville jeg kokt i mange timer i en vanlig kjele, men med trykkokeren holder det med 50 minutter. Som alltid med trykkokeren, så gjelder det å kutte og forberede mest mulig på forhånd, for når du først skal igang med trykkokeren går det fort!

Hvis du ikke får tak i oksekjaker, så kan du fint bruke høyrygg i denne gryta. Men jeg anbefaler at du prøver å få tak i oksekjaker.

Antall porsjoner: 4
Tid:
Forberedelser: 15 minutter
I trykkokeren: 50 minutter

Ingredienser:
600 g oksekjaker
3 ss hvetemel
1 ts karripulver
1 ts chilipulver
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ss smør
300 g søtpotet, skrelt og kuttet i grove terninger
1 løk, finhakket
1 dl tørket aprikos, delt i to
2 hvitløkfedd
2 dl byggryn
2 dl hvitvin
5 dl oksekraft
2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:
Start med forberedelsene. Skjær av senene på oksekjakene og del kjøttet i grove terninger.
Skrell og kutt søtpotet og løk.
Bland sammen mel, karripulver, vhilipulver, salt og pepper i en bolle.
Vend kjøttet i melblandingen. Rist av overflødig mel.
Stek kjøttet i smøret i kjelen (underdelen på trykkokeren) til det er gyllent rundt hele. Tilsett søtpotet og løk. La steke i ytterligere 1 minutt under omrøring.
Tilsett hvitvin og la koke til hvitvinen nesten er kokt helt bort.
Ha aprikos, hvitløk, byggryn og kraft i kjelen. Rør godt.
Sett lokket på trykkokeren og sett på maks trykk.
La trykkokeren stå på høy varme til sikkerhetsventilen spretter ut. Sett stoppeklokka på 50 minutter og skru ned varmen til omtrent halvparten.
Pass på at kjelen er under trykk under hele koketiden.
Skru av varmen og la trykkokeren stå til trykket er borte. Da kan du trygt åpne trykkokeren. Smak til med sitronsaft og evnt mer salt, pepper og chilipulver.

Servering:
Topp gryta med finhakkede urter som gressløk, persille eller timian og ristede gresskarkjerner. Server gjerne med nybakt brød.