Jul / Dessert

Verdens beste riskrem med kirsebærsaus

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Verdens beste riskrem med kirsebærsaus

Riskrem er for meg smaken av barndom og jul. Jeg må innrømme at jeg store deler av barndommen er vokst opp med den ferdige riskrem-varianten du finner i frysedisken. Jeg kan ikke fatte å begripe hvorfor mamma ikke laget riskremen fra bunnen, for det er en av tidenes enkleste juledesserter. Men nå når jeg har blitt voksen har jeg bestemt meg for å alltid lage riskrem fra bunnen. Både fordi det er mye bedre, men også fordi den er enkel, rask og billig å lage selv.

Mange mener kanskje at det er for tidlig å servere riskrem. Jeg har allerede spist min første porsjon riskrem i år. Både fordi det er så godt, men også for å få en forsmak av jula allerede nå.

Jeg koker risgrøt av risottoris til denne oppskriften. Fordi kornene er større og suger til seg mer væske, så får du en riskrem med større korn som blir enda bedre. En vaniljestang i risgrøten gir en ekstra touch på riskremen. Legg gjerne en kanelstang og et par grønne kardemommekjerner i risgrøten under koking i tillegg hvis du har. Du kan selvfølgelig koke risgrøten i kjele, eller du kan koke den i trykkoker. Da slipper du brente kjeler, og senebetennelse i armene. Oppskriften på risgrøt i trykkoker finner du HER.

Jeg serverer kirsebærsaus til min riskrem. Du kan selvfølgelig bruke en klassisk bringebærsaus, men jeg synes kirsebærsaus er bedre og enda litt mer spennende.

Mengde: 4 porsjoner
Tid: 10 minutter

Ingredienser:
500 g riskrem, avkjølt
3 dl kremfløte
4 ss sukker

Fremgangsmåte:
Pisk krem av sukker og fløte i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Kremen skal være ganske løs. Hvis du pisker den i kjøkkenmaskin, så kan det lønne seg og skru av maskinen før kremen er ferdig og piske de siste sekundene for hånd.
Ha riskremen i en stor bolle og rør i den med en slikkepott slik at den blir litt løsere, og ikke bare en klump.
Vend inn kremen til du har ønsket tykkelse på riskremen.

Kirsebærsaus:
2 dl frosne kirsebær
2 dl vann
1 dl sukker
1 vaniljestang
1 kanelstang
1 ss potetmel

Ha kirsebær, vann, sukker, vaniljestang og kanelstang i en kjele. Kok opp og la koke til sukkeret er løst opp.
Bland ut potetmelet i 3 ss vann.
Dra kjelen med kirsebær av varmen og rør inn potetmelvannet til du har ønsket tykkelse. Husk at sausen tykner enda mer når den blir kald. Ikke kok sausen mer etter at potetmelet er tilsatt.
Avkjøl sausen.

Servering:
Server riskremen toppet med kirsebærsaus og gjerne et dryss hakkede mandler.