Trykkoker / Middag / Kjøtt / Jul

Pinnekjøtt i trykkoker

. 2 min read . Written by Jan Ivar Nykvist
Pinnekjøtt i trykkoker

Trykkokeren fungerer også utmerket til pinnekjøtt. Det blir faktisk bedre i trykkokeren enn i kjele. Fordelen er at det går raskere, fordi det kokes under trykk. Det betyr at det også bevarer saftigheten og smaken i pinnekjøttet på en enda bedre måte.

Det eneste du må ta hensyn til, er at trykkokeren rommer begrenset med pinnekjøtt, hvis du da ikke har gått til innkjøp av en av de største på markedet. Min trykkoker rommer 6 liter, noe som betyr at den er 23 cm i diameter. Det betyr at du ikke vil få plass til de lengste pinnekjøtt-beina. Jeg har derfor valgt pinnekjøtt av lammebog. Dette er mindre stykker med mer kjøtt på. Du kan også bruke vanlig pinnekjøtt, men pass da på å dele opp beina slik at de blir kortere, og passer i trykkokeren.

Fremgangsmåten er som med alt annet pinnekjøtt. Du må legge det i bløt dagen før, og kan dampe det på rista som følger med trykkokeren, eller du kan bruke bjørkepinner i bunnen. Den store forskjellen er tiden selve dampingen tar. Vanlig pinnekjøtt tar rundt 3 timer. I trykkokeren er pinnekjøttet ferdig på 40 minutter. Det er faktisk så kort tid at du kan servere en runde pinnekjøtt og sette på en ny ladning til andre runde med pinnekjøtt skal serveres.

Antall porsjoner: 2
Tid: 40 minutter (pluss bløtlegging)

Ingredienser:
1 kilo pinnekjøtt
3 dl vann

Fremgangsmåte:
Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann over natta. Bytt gjerne vann et par ganger. Jo lenger du lar piinnekjøttet ligge i vann, jo mildere vil det bli. Hovedregelen er 30 timer utvanning, men 24 timer pleier å holde i de fleste tilfeller.
Sett kjelen (underdelen på trykkokeren) på benken og legg i rista som følger med trykkokeren eller bjørkepinne i bunnen på kjelen. Fyll på med 3 dl vann.
Legg pinnekjøttet oppå risten lagvis til du kommer opp til "maks" merket i trykkokeren.
Sett lokket på trykkokeren og sett på maks trykk. Sett trykkokeren på pkatetoppen og skru på varmen. La stå til sikkerehetsventilen spretter ut, og trykkokeren er under trykk. Skru ned varmen på plata til ca halvparten. Pass på at varmen er såpass høy at sikkerhetsventilen forblir ute under hele koketiden. Når sikkerhetsventilen spretter ut setter du på alarmen på 40 minutter.
Skru av varmen på plata og dra trykkokeren av varmen. La trykkokeren naturlig slipper trykket og sikkerhetsventilen faller ned. Da kan du trygt åpne trykkokeren og servere pinnekjøttet.
Du kan nå servere pinnekjøttet rett ut av kjelen, eller du kan sette det i ovnen på 200 grader i noen minutter hvis du vil ha ett gyllent og stekt pinnekjøtt.

Servering:
Server gjerne pinnekjøttet med nykokte mandelpoteter, kålrotstappe eller annen tilbehør som du liker ttil pinnekjøttet ditt.